Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitális építőkockák, avagy az MKB jövője

Digitális építőkockák, avagy az MKB jövője
Krizsán György

A jövőről szóló előadásokat felvonultató Brain Bar egyik külön programja az MKB Bank Building Blocks of the Bank of the Future előadás-csokra a Tesla Budapestben. A bank jövőképét festették a hallgatóság elé az előadók.

Az MKB Bank lakossági és digitális ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, Hetényi Márk szerint az építőkockánként felépített modern bank három pilléren áll: modern és rugalmas informatika, agilis szervezeti kultúra és a partnerségeket előtérbe helyező működés. Elmondta, hogy az általa képviselt pénzintézet alaprendszerének cseréje is ezekre épül. A cél: a bank rendszerei és folyamatai még értékesebbé váljanak a klasszikus tevékenységek mellett az MKB partnereivel történő együttműködéseinek hatására.

A partnerkereséssel kapcsolatosan Bánfi Zoltán, a MKB Bank tanácsadási és kiemelt ügyek ügyvezető igazgatója elmondta: a nem klasszikus banki tevékenységeket kívánják erősíteni. Új partnereik közül említette a Nemzeti Agrárkamarát (NAK) és a FinTech inkubációs programot. Ez utóbbinál a bank létrehozta a kockázatitőke-alapkezelőjét, ami a programban sikeresen teljesítő startup-ok, azaz ígéretes, kezdő vállalkozások későbbi finanszírozását látja el.

Pereczes János, az MKB Inkubátor Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az általa vezetett társaság máris hat hazai FinTech startup-pal működik együtt, és az év második felében további két együttműködés bejelentése várható. „A jövőben nemcsak klasszikus FinTech-megoldásokkal akarunk dolgozni, ezért olyan partnereket is keresünk, akik a bank segítségével új csatornákat nyitnak az ügyfelekhez.” A szakember a távközlési ágazatban látja a hatalmas lehetőségeket.

Az MKB FinTech Program hamarosan kiterjed a közép-kelet-európai térségre, és jövőre tucatnyi magyar és nemzetközi FinTech startup-ba kíván befektetni az MKB Bank. Az ősszel újabb szakmai programok megrendezésére készül, közös gondolkodásra, együttműködésre hívja a régió fejlesztőit és FinTech-közösségét – jelentette be Hetényi Márk, az MKB Bank lakossági és digitális ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Mindehhez a banki alaprendszeri változtatásra is szükség van; Koczka Dániel, MKB Bank digitális ügyekért felelős ügyvezetője elmondta: olyan banki architektúra áll a pénzintézet rendelkezésére, amelynek köszönhetően a jövőben a fejlesztők építőkockaként tudnak összerakni az ügyfelek számára biztonságos, magas ügyfélélményt kínáló megoldásokat.

Az MKB nemrég bevezetett mobiltelefonos fizetési megoldását („MKB Pay”) Kovács Larissza mutatta be. Az előadás-csokorban szó volt még a modern bankolás jövőjéről, az azonnali fizetésről, az on demand hitelről, a wealth managment és robo advisory megoldásokról.