Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Brüsszelben tartották az EU–Kína csúcstalálkozót

Brüsszelben tartották az EU–Kína csúcstalálkozót
Infovilág

Ma délután véget ért a 19. EU–Kína csúcstalálkozó, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képviselte az Európai Uniót, Kínát pedig Li Ko-csiang miniszterelnök.

A kereskedelem és az éghajlatváltozás szerepelt kiemelten a csúcstalálkozó napirendjén, amelynek célja az EU és Kína közötti stratégiai partnerség továbbfejlesztése volt. A csúcstalálkozó alkalmával a 12. EU–Kína üzleti csúcstalálkozót is megrendezték Juncker elnök és Cecilia Malmström, az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa részvételével. Az esemény lehetőséget nyújtott arra, hogy uniós és kínai vezetők eszmecserét folytassanak az üzleti szféra képviselőivel az EU–Kína gazdasági kapcsolatokról, és áttekintsék, hogy e területen milyen kihívások állnak fenn továbbra is. (A csúcstalálkozó eredményeit összefoglaló, angol nyelvű közlemény itt olvasható.)
 

Párizsi klímaegyezmény: Cañete biztos nyilatkozata az Egyesült Államok kilépéséről

Miguel Arias Cañete, éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos nyilatkozattal reagált az USA bejelentésére, hogy felmondja a Párizsi Megállapodást. A nyilatkozat magyar fordítása itt olvasható.