Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapesti Wagner-napok – ahogyan sehol másutt a világon

Budapesti Wagner-napok – ahogyan sehol másutt a világon
(Munkatársunktól)

Tizenegy éve nyűgözi le a hazai és nemzetközi közönséget a Müpa világhírűvé vált fesztiválja, a budapesti Wagner-napok. A „Duna-parti Bayreuth” eseménysorozata, amelyen évről-évre „zarándok” Wagner-rajongók százai vesznek részt szerte a nagyvilágból, az idén is igazi különlegességeket ígér. A Ring-tetralógia 2017-ben is világszerte ünnepelt Wagner-énekeseket vonultat fel.

Tizenegy év alatt Wagner tisztelőinek ünnepévé vált a magyar főváros rangos zenei eseménye, amelyen bemutatták a teljes bayreuthi kánont, vagyis a szerző életében előadott mind a tíz operát. Június 8–21. között ismét látható a legendás tetralógia, A nibelung gyűrűje – négy egymást követő estén át, pontosan úgy, ahogy eredetileg maga Richard Wagner elképzelte. Ráadásul az idén Brünnhilde szerepét a maratoni Ring-folyam mindhárom estéjén a világhírű drámai szoprán, Iréne Theorin énekli majd.

A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, a Wagner-napok művészeti vezetője. A karmester azt kérte, hogy a német mester ne a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hívjon segítségül. Lesz filmvetítés, árnyjáték, közreműködnek bábok és táncművészek, miközben a mitológiai történet fantasztikus jelenetei többfunkciós díszletfal alkalmazásával elevenednek meg.

A Ring mellett minden évben feltűnik egy-egy másik Wagner-zenedráma is. A 2006-i a Parsifal után következett a Trisztán és Izolda, a Lohengrin, a Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és A bolygó hollandi. Ez alkalommal nem csupán a Parsifal tér vissza két este erejéig, de a korai Wagner-remekművet, a Rienzit is színpadra állítják június 19-én, koncertszerű előadásban.

A budapesti Wagner-napok különleges csemegéjének ígérkezik a páratlan tehetségű mezzoszoprán, Láng Dorottya dalestje június 10-én, melyen Wagner Wesendonck-dalok című műve mellett Berlioz és Liszt remekei is felcsendülnek majd.

Az érdeklődők további információkat ezen az oldalon találhatnak; tessék kattintani!

A NIBELUNG GYŰRŰJE

Wagner: A Rajna kincse – június 15., 18 órától

Wagner: A walkür – június 16., 16 órától

Wagner: Siegfried – június 17., 16 órától

Wagner: Az istenek alkonya – június 18., 16 órától

TOVÁBBI WAGNER-ELŐADÁSOK

Wagner: Parsifal – június 8., 16 órától

Dorottya Láng dalestje – június 10., 16 órától

Wagner: Rienzi – június 19., 16 órától

Wagner: Parsifal – június 21., 16 órától

TOVÁBBI PROGRAMOK

Wagner: Parsifal - a Müpa dokumentumfilmje – június 7., 18 órától

Wagner: Ring - a Müpa dokumentumfilmje – június 13., 18 órától