Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének a lehetőségei

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének a lehetőségei

Az Európa jövőjéről szóló fehér könyv március 1-jei közzétételét követően a Bizottság felvázolja az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lehetőségeit.

Az öt elnök 2015. júniusi jelentésére épülő mai vitaanyag célja kettős: egyrészt a gazdasági és monetáris unióról folytatott eszmecsere ösztönzésére, másrészt a gazdasági és monetáris unió jövőbeli felépítésére vonatkozó közös elképzelés kialakításának segítésére irányul.

A vitaanyag a tagállamokban zajló konzultációkat és a többi uniós intézmény álláspontját figyelembe véve meghatározza a 2019-i európai parlamenti választásokig végrehajtható konkrét intézkedéseket, valamint a gazdasági és monetáris unió teljes körű kiépítése utáni évekre vonatkozó lehetőségeket. A vitaanyagban előterjesztett lehetőségek célja, hogy segítse a széles körű konszenzus kialakítását az előttünk álló kihívások kezelésének, valamint e nagy horderejű eszmecsere újbóli felélénkítésének módjára vonatkozóan.

Az öt elnök jelentése

Fehér könyv Európa jövőjéről

„Európa mozgásban”: a Bizottság fellép a tiszta, versenyképes és összekapcsolt mobilitásért

Az Európai Bizottság ma nyolc jogalkotási kezdeményezést fogadott el, mellyel fellép az európai mobilitás és közlekedés modernizálásáért. A cél az ágazat versenyképességének a fenntartása a tiszta energia és digitalizáció felé tartó, szociális szempontból méltányos átmenetben. Az „Európa mozgásban” széles körű kezdeményezéscsomag, amely javítja a forgalom biztonságát; támogatja a mostaninál méltányosabb úthasználati díjakat; csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, a légszennyezést és a közlekedési dugókat; mérsékli a vállalkozásokat terhelő bürokráciát; harcol az illegális foglalkoztatás ellen, valamint megfelelő körülményeket és pihenőidőt szavatol a dolgozók számára.

A felsorolt intézkedések hosszú távú előnyei messze túlmutatnak a közlekedési ágazaton, hiszen támogatják a munkahely-létesítést, a növekedést és a beruházásokat, erősítik a társadalmi méltányosságot, bővítik a fogyasztók választási lehetőségeit, és Európát határozottan az alacsony kibocsátás felé terelik.

A ma elfogadott hosszú távú stratégia révén e kihívások lehetőségekké alakíthatóak, és 2025-re megvalósulhat az intelligens, társadalmilag méltányos és versenyképes mobilitás. Az EU célzott jogalkotással és támogató intézkedésekkel – infrastrukturális befektetésekkel, kutatással és innovációval – mozdítja elő ezt az átmenetet. Mindez szavatolja, hogy a legjobb tiszta, összekapcsolt és automatizált mobilitási lehetőségeket, közlekedési eszközöket és járműveket fejlesszék ki, kínálják és gyártsák Európában. Az első körben benyújtott 8 javaslat a következő 12 hónapban további javaslatokkal egészül majd ki, beleértve a 2020 utáni időszakra vonatkozó, személygépkocsikat és kisteherautókat érintő kibocsátási előírásokat és a legelső, nehéz-gépjárművek esetében alkalmazandó kibocsátási előírásokat, amelyek követik a jelenlegi, a nehéz-gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának megfigyelésére és a kapcsolódó nyilvános jelentéstételre vonatkozó javaslatot.

E javaslatok tovább ösztönzik az innovációt; javítják a versenyképességet, csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, javítják a levegő minőségét és a lakosság egészségét, valamint növelik a közlekedés biztonságát.