Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vitázott a világ ifjúsága – nálunk is…

Vitázott a világ ifjúsága – nálunk is…
Farkas József György

Sikeresen lezárult a közép- és kelet-európai országok hazai vetélkedője, a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi döntőjének győztese a  (baloldali képünkön látható) 17 éves Budai Franciska (Osztrák Iskola, Budapest) lett.

Az országos döntő részvevő minden országban a vetélkedőév csúcspontja. Tíz közép-kelet-európai országból 150 középiskola összesen mintegy 2300 tanulója vett részt a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőn. A kezdeményezés erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget. A magyarországi táámogatók: az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága, a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt.

A rendszerváltást követő években, sőt, immár évtizedekben Németország dicséretesen sokat tett azért, hogy az új úton elindult demokráciák fiataljai mielőbb megismerjék és elsajátítsák a vetélkedővel összefüggő tudnivalókat és teendőket. Derekasan kivették ebből a részüket a német alapítványok és a mögöttük álló tőkeerős nagyvállalatok sora is. Emlékezetes például, hogy az „Ifjúság-Iskola-Gazdaság” vagy az „Ifjúság a környezetért” cikkíró vetélkedő (amelyek során a diákok által megalkotott írásművek a Népszabadságban jelentek meg) a Deutsche Bank hathatós támogatásával működhetett hosszú éveken át.

A most Budapesten lezárult magyarországi döntőn arról a valóban megosztó kérdésről, hogy bevezessék-e hazánkban a feltétel nélküli alapjövedelmet, négy középiskolás diák vitatkozott egymással: Budai Franciska (Osztrák Iskola, Budapest), Dömötör-Nagy Dóra (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest), Kiss Anna (Deutsche Schule, Budapest) és Nemes Ádám (PTE Gyakorló Gimnázium, Pécs). Ketten védték ezt az elképzelést, ketten pedig az ellene szóló érveket sorolták. Szóba kerültek az emberi jogok és általában az emberi méltóság, amelyek a rendszer bevezetése melletti szempontokat támasztották alá, a velük szemben állók pedig sok érv között az állam teherbíró képességének korlátait, illetve az ilyen jövedelem „eltunyító” hatását hangsúlyozták. A kifogástalan németséggel előadott vita résztvevőit nagy izgalommal figyelték a delikvensek szaktanárai és az Andrássy Egyetem tükörtermében helyet foglaló iskolatársaik.

Nemkülönben a zsűri, amely csak hosszas tanácskozás után tudta meghozni döntését: a 17 éves Budai Franciska lett a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi győztese. Franciska a második helyezett Dömötör-Nagy Dórával (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) együtt képviseli hazánkat a nemzetközi vitahéten Tallinnban szeptember 25–30. között. Ott találkoznak a másik kilenc ország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Szlovákial, Szlovénia és Ukrajna) győzteseivel.

Az Infovilág főmunkatársa végül is a döntő egyetlen férfi résztvevőjét, a pécsi Nemes Ádámot kérdezte meg arról, hogyan készültek fel a vetélkedőre. Mint a magas, rokonszenves fiatalember elárulta, csak közvetlenül a döntő szópárbaj előtt sorsolták ki, hogy melyikük legyen a „pro”-érvelő, és ki a „kontra”. Így az ezt megelőző felkészülési hetek során nemcsak nyelvi, de minden egyéb szempontból alaposan át kellett tanulmányozniuk a bonyolult témát, aztán már „csak” előadói képességükön múlt, hogy milyen átéléssel és szenvedéllyel tudtak érvelni „igazuk” mellett.

Ádám, aki az idén érettségizik, kérdésünkre elárulta, hogy Münchenben, a bajor főváros műszaki egyetemén készül továbbtanulni. A felvételhez elegendő a sikeres érettségi és egy nyelvvizsga, de a külföldieknek még egy ottani előzetes elbeszélgetésen is részt kell venniük. Kifejeztük reményünket, hogy minden „klappol” majd, s pár esztendő múlva, immár friss diplomával a kezében – hazajön…