Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ötödével, 1149 milliárd forintra növelte tavalyi árbevételét a jövőt formáló magyar Bosch

Ötödével, 1149 milliárd forintra növelte tavalyi árbevételét a jövőt formáló magyar Bosch
Szabó Gergely

Szenzációs gazdasági és innovációs eredményekről számolt be ma délben a hazai és a nemzetközi sajtó képviselő előtt Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője. A tények alapján joggal jelenthette ki, hogy a Bosch hazánkban is az átalakulás irányítója.

Nincs még egy magyar vagy magyar földön működő külföldi, multinacionális vállalat, amelyik a Bosch-csoportéhoz akárcsak hasonló, 20 százalékos (!) növekedést produkált volna tavaly a 2015-i eredményéhez mérten. A vállalatcsoport 1149 milliárd – 1 149 000 millió – forint teljes éves árbevételre tett szert.

Munkavállalóinak száma 14 200, és ezzel hazánk legnagyobb ipari munkaadója – szögezte le újságírók előtt a Bosch magyarországi első embere, hozzátéve: miként Németországban és szerte a világban, ahol jelen van, a cég a jövőt formálja, céljai középpontjában a negyedik ipari forradalom megvívása, a hálózatba kapcsolt ipar és az automatizált vezetés áll.

A magyarországi Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója, egyre nagyobb tekintélyre tesz szert a nemzetközi Bosch-világban – hangoztatta Daniel Korioth (jobb oldali kép). Beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai közötti kereskedelmi tevékenységeket is, tavaly (az előző évhez mérten) ötödével növelte teljes magyarországi árbevételét – húzta alá újfent a vállalatcsoport vezetője. Elmondta: ugyanebben az időszakban a magyar piacon realizált forgalom a kihívások sokaságát fölvonultató piaci környezet következtében három százalékkal, 238 milliárd forintra csökkent.

A szakember elmondta: a Bosch sikerei lehetőséget kínálnak arra, hogy egyre nagyobb energiákat fordítsunk a jövő alakítására. „Nem csupán gyártjuk, hanem fejlesztjük is a mindennapok hálózatba kapcsolt megoldásait. Biztosak vagyunk abban, hogy üzleti tevékenységünk az idén további fejlődést mutat Magyarországon.”

 

A beruházásokról szólva bejelentette: ezen a területen is példát statuáló eredménnyel zárta a Bosch 2016-t: a 2015. pénzügyi évhez képest a növekedés 16 százalékos volt, konkrétan 72 milliárd forintra rúgott. Napokon belül megkezdődik a következő időszak egyik nagy beruházása, a hatvani logisztikai park. A Bosch e kiemelkedően fontos logisztikai központját egy éven belül, a jövő második negyedévben szeretnék fölavatni. (Képünk látványterv.)

A hatvani építkezést és bővítést a Bosch a negyedik ipari forradalom iránti elkötelezettsége sarkallja. „A 62 000 négyzetméteres logisztikai központ a széles körben bevezetett és összekötött Ipar 4.0 berendezések, alkalmazások és folyamatok integrálását és egyesítését végzi” – hívta föl az újságírók figyelmét Daniel Korioth.

A magyarországi Bosch csoport 2016-ban összesen 47 milliárd forintot fordított kutatásra és fejlesztésre, ami a 2015. évihez képest több mint 25 százalékos növekedés. A folyamatosan bővülő Budapesti Fejlesztési Központban a Bosch mérnökei a jövő mobilitásán dolgoznak, az automatizált vezetésre és a villamosításra összpontosítva.

A jövő mobilitásának fejlesztésében a Bosch kulcsszerepet szán Magyarországnak. Éppen ezért a következő néhány évre előre jelzett gyors technológiai változásokra felkészülés végett és az utóbbi évek ütemével összhangban a cég a budapesti központjának további fejlesztését tervezi. Az új generációs fejlesztések céljából a vállalatóriás 60 000 négyzetméteres ingatlant vásárolt, és ott építi föl a néhány éve létesített Bosch-város 2. ütemét.

A cégcsoport gyártási kapacitása is lendületes változást produkál. A hatvani autóipari beszállító, a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárában tavaly üzembe helyezett gyártósorokon a többi között a jövő mobilitási törekvéseit szolgáló radarok.

A hagyományosnak számító termékek, mint például a műszerfalak gyártása mellett már az elektro-mobilitáshoz és az automatizált vezetéshez állítanak elő teljesítmény-elektronikákat, közepes hatósugarú radarokat és szenzorokat.

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. legújabb termékei az elektronikus fékrásegítő motorok, a szervomotorok és a menetstabilizáló rendszerek, nélkülözhetetlen alkatrészei a hibrid és elektromos meghajtású járműveknek. Emellett a hagyományos termékek (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) és az eBike (villanymotorral hajtott kerékpár) rendszerek területén is bővítette tevékenységét.

Az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. gyáraiban, amelyek autóipari beszállítóként kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket készítenek, tavaly több mint egymillió elektromos kormányművet állítottak elő.

A Bosch tavaly is egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták a magyarországi magánszektorban, miután egy év alatt 2000 új munkahelyet létesített. A cégcsoport munkavállalóinak száma így (2017. január 1-jei adatok alapján) több mint tizennégyezer-kétszáz. Ezáltal a Bosch mára a legnagyobb ipari foglalkoztatóvá lépett elő hazánkban.

A Bosch magyarországi jelenléte folyamatosan erősödik, és továbbra is hosszú távra tervez. Korioth leszögezte: „A vállalat jövőt alakító technológiai törekvéseihez kiemelkedően képzett, napra kész tudású szakemberekre van szükség. A Bosch éppen ezért mindent megtesz azért, hogy sok évtizedes tudásával és tapasztalatával támogassa az új, a munkaerő-piaci követelményeknek megfelelő műszaki értelmiségi nemzedék kinevelését”.

A Boschnál gyakorlatilag folyamatos a szakember-felvétel: magasan képzett mérnökök és technikusok százaira van szüksége a kiemelkedő gyorsasággal fejlődő budapesti, hatvani, maklári, továbbá miskolci telephelyein. Az utóbbi mintegy negyed században a Bosch nagy súlyt fektetett az oktatásra, és ma is tetemes anyagi hozzájárulással szakmai támogatással vesz részt a magyarországi mérnök- és szakképzésekben.

(A képen: a budapesti Bosch-város.)

A mai sajtóesemény részvevői azt is megtudhatták, hogy a magyar Bosch 19 oktatási intézettel működik együtt, ahol a gyakorlatra irányuló duális képzésektől az egyetemi tanszékeken át a közösségi felsőoktatási foglalkozásokig a képzési lehetőségek széles tárházát kínálják.

Valamennyi területen szükség van kiváló szakemberekre a jövőt formáló technológiákhoz. A miskolci kéziszerszám-gyárban tavaly 10,5 millió terméket emeltek le a gyártósorokról, és tucatnyi új termék (a többi között akkumulátoros barkács és kerti szerszámok, professzionális multifunkciós szerszámok) gyártása kezdődött el. A barkács- és az ipari kéziszerszámokat fejlesztő miskolci központ, ahol már több mint 160 mérnök dolgozik, mára az ország északkeleti térségének meghatározó mérnöki központjává lépett elő.

Tekintettel a kedvezőtlen gazdasági kilátásokra és a nemzetközi politikai bizonytalanságra, a Bosch három–öt százalék közötti árbevétel-növekedést tűzött ki célul 2017-re. Miközben a vállalat jövőjét szolgálják a sok-sok milliárd forint értékű beruházások, a cégcsoport a nyereség növekedését is célul tűzte ki. Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke kijelentette: „Üzleti sikereink lehetőséget teremtenek számunkra a holnap világának formálására. Vezető innovációs vállalatként folyamatosan alakítjuk és ösztönözzük az átalakulást.“

Ennek az átalakulásnak a középpontjában a mobilitással és az IoT (—>Internet of Things—> a dolgok internete) hálózatba kapcsolással összefüggésben lévő változások állnak. Három éven belül a Bosch minden új elektronikai terméke hálózatba kapcsolt lesz. Mindennek a kulcsa a mesterséges intelligencia. A Bosch a következő öt évben 300 millió eurót költ saját mesterségesintelligencia-központjára.

Az Infovilág felelős szerkesztőjének a sajtóeseményen elhangzott kérdését és a reá adott válaszokat itt, az eredeti videófelvételről meghallgathatja. Tessék kattintani!