Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

#FreeTurkeyMedia: 250 ezren követelik török újságírók szabadon bocsátását

#FreeTurkeyMedia: 250 ezren követelik török újságírók szabadon bocsátását

Széles körben ismert újságírók, karikaturisták és művészek csatlakoznak világszerte #FreeTurkeyMedia kampányhoz, amelynek célja, hogy bocsássák szabadon azt a több mint 120 török újságírót, akit a tavaly nyári puccskísérlet után börtönöztek be. A kampány résztvevői ezenkívül követelik a véleménynyilvánítás szabadsága elleni kormányzati támadások azonnali befejezését is.

Ma, a sajtószabadság nemzetközi napján a kampány részeként – amelyhez február óta 250 000 ember csatlakozott – világszerte tüntetéseket szerveznek, és ma jelenik meg az Amnesty International Az újságírás nem bűn: leszámolás a szabad médiával című összefoglalója is.

„Rengeteg független török újságírót tartanak tárgyalás vagy vádemelés nélkül rács mögött hónapok óta, vagy olyan bűnvádi eljárás alatt, amelynek alapja valamely igen homályos terrorellenes jogszabály” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. „Ma gondolatban minden olyan újságíróval vagyunk, aki rács mögött ül, fenyegetéssel vagy megtorlással néz szembe, de mostanában elsősorban Törökországra figyelünk, ahol könyörtelenül próbálják elhallgattatni a kritikus hangokat. Felhívjuk a török hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon azokat az újságírókat, akiket csupán a munkájuk végzése miatt vetettek börtönbe.”

A 2016. júliusi elbukott puccskísérlet óta legalább 156 újságot és más hírszolgáltatót zárták be, és hozzávetőleg 2500 újságíró, médiamunkás veszítette el az állását. Újságírókat tartóztattak le, és vádoltak meg terrorcselekménnyel Twitteren közzétett posztjaik, karikatúráik vagy egyszerűen csak a véleményük miatt.

Mindez egy széles körű, a kormánykritikus hangokkal szembeni leszámolás keretében zajlik, és már 47 000 embert börtönöztek be, és több mint 100 000, állami szférában dolgozót bocsátottak el.

Mahir Kanaat újságírót hat másik kollégájával együtt karácsonykor tartóztatták le. „A kezemet a hátam mögé kötözték, egy «különleges alakulatot» küldtek rám. Kiabáltam, hogy a feleségem kilenc hónapos terhes és miért fektetik a földre. Közben próbáltam felállni. Verekedés tört ki, leütöttek”. Mahir Kanaat felesége úgy adott életet gyermeküknek, hogy az újságíró börtönben volt. Ma is ott van, a tárgyalására vár.

Megszokottá váltak a hosszas előzetes letartóztatások, amelyeket a puccskísérletet követően kihirdetett különleges jogrend tesz lehetővé. Az újságírók ellen felhozott vádak gyakran légből kapottak, nyilvánvalóan abszurdak és teljes mértékben nélkülözik egy tényleges bűncselekmény megállapításához szükséges bizonyítékokat.

A szerkesztő Ahmet Altant 2016 szeptemberében fogták el a testvérével, a tudós Mehmet Altannal együtt. Azzal vádolják őket, hogy a puccs estéjén „közvetett” üzeneteket küldtek a puccs szervezőinek egy televíziós panelbeszélgetés közben. Az adás műsorvezetőjét, Nazlı Ilıcakot szintén letartóztatták, azóta is előzetesben van.

Ahmet Şik oknyomozó újságíró december óta van fogságban. Az ellene felhozott vádirat nyolc Twitter-posztot, két interjút és egy cikket jelöl meg bizonyítékként arra nézve, hogy három különböző illegális csoport működését segítette. Mindhárom csoportnak teljesen különböző, gyakorta egymással szemben álló véleményt tükröző programja van. Felesége, Yonca azt mondta az Amnesty Internationalnek: „Ahmet bebörtönzése üzenet a többieknek: beszéljetek ha mertek”.

Több mint 250 000 ember írta alá azt az online petíciót, amely a török újságírók szabadon bocsátását követeli. A múlt hónapban ezrek álltak a #FreeTurkeyMedia kampány mögé. Az Amnesty által indított és számos más szervezet által is támogatott kampány szolidaritást kifejező szelfi posztolására bíztat a Twitteren.

A kampány mögé állt a többi között Ai Weiwei, és rengeteg karikaturista küldi be munkáját, amelyet a Zunar, Steve Bell és Martin Rowson karikaturistákból álló csapat bírál el. Peter Greste, Mohamed Fahmy és Baher Mohamed, a 2013-ban Egyiptomban 400 napra bebörtönzött Al Jazeera-újságírók is támogatják a kampányt.

„Abban a 400 napban az a tudat tartott bennünket életben, hogy emberek világszerte a mi szabadon bocsátásunkért kampányolnak” – írta Peter Greste és Mohamed Fahmy egy cikkben, amelyet ma a világ minden táján különböző újságok publikálnak.

„Ha helyes volt, hogy kiálltatok a #FreeAJStaff kampány mellett, akkor az is helyes, ha felszólalunk valamennyi olyan újságíró érdekében, akit a munkája végzése miatt börtönöztek be. Mi ezért csatlakoztunk a #FreeTurkeyMedia-felhíváshoz.”