Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Könyvünnep a budai Millennárison április 20-tól

Könyvünnep a budai Millennárison április 20-tól
Toronyi Attila

Történetének legsúlyosabb válságát éli át napjainkban a könyvszakma, ám az ágazat irányítói bizakodva tekintenek a jövőbe. A veszteség hárommilliárd forintra rúg, tucat számra zártak be a könyvesboltok – igaz, időközben sikerült jó néhányat közülük újra megnyitni. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) levélben kérte a kormányzat segítségét.

Nincsenek rózsás helyzetben a könyvesek, de töretlen derűlátással készülnek 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amely jellegét tekintve nem csupán könyvvásár, hanem kulturális rendezvénysorozat is. Lesznek hagyományos író–olvasó-találkozók, kerekasztal-beszélgetések, dedikálások, felolvasások, koncertek, kiállítások és megannyi más érdekes esemény.

Szintén a budapesti könyvfesztivál tradíciói közé tartozik a díszvendég-író, aki pódiumbeszélgetésen mutatkozik be az érdeklődőknek. A török Orhan Pamukkal a nyitónapon D. Tóth Kriszta fog beszélgetni, majd Péterfy Gergely laudációja után Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra adja át a Nobel-díjas alkotónak a MKKE és a Fővárosi Önkormányzat közös alapítású nagydíját.

Csaknem 850 művészvendég látogat a nemzetközi könyvfesztiválra, amelyen 28 ország képviselteti magát április 20–23. között. Másfél száz kiállító színes könyvkínálatában mélyedhet el a közönség, és olvasni valót találhat mindegyik generáció.

Minthogy az idén júniustól hazánk látja el a visegrádi együttműködés soros elnöki feladatait, kézenfekvő volt, hogy előtérbe kerüljön a V4-ek irodalmi együttműködése. A V4-es díszvendég standon/standnál lengyel, cseh és szlovák író, műfordító alkotásaival ismerkedhetünk meg. A térség országainak könyves szakemberei pedig eszmét cserélhetnek arról, hogy miként lehetne még jobban segíteni egymás irodalmának megismertetését.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan fórumot ad Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaíróinak. Ez alkalommal 18 országból látogatnak el Budapestre, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára. Magyarországot Szaniszló Judit képviseli.

Az ifjúsági és gyermekirodalom is kiemelt figyelmet élvezhet a rendezvényen, hiszen rengeteg játékos ötlettel, mesemondással, bábelőadásokkal, játszóházzal várják a kicsinyeket és szüleiket. A gyermekkönyvkiadók nem titkolják: szeretnék ráébreszteni a gyerekeket az olvasás szeretetére.