Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Benyovszky emléke összekötheti a magyarokat és a malgasiakat

Benyovszky emléke összekötheti a magyarokat és a malgasiakat
LigetPress

Madagaszkári kormánydelegáció látogatott a budapesti Benyovszky-Házba. Március végén Rafatrolaza Bary Emmanuel külügyminiszter-helyettes vezetésével hazánkban járt, a két ország kapcsolatainak történetében legmagasabb szintű küldöttség tagjai, a magyarországi programjuk utolsó állomásán, érdeklődéssel tekintették meg a Benyovszky Móric (a képen) életéhez kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat.

A Magyar-madagaszkári Társaság székhelyén, a budapest-józsefvárosi Benyovszky Móric utcában a társaság elnöke ismertette a 18. század kiemelkedő magyar utazójának, hajósának, katonájának, földrajzi leírójának az életét, akinek a kapcsolódása Madagaszkárhoz a két ország lehetséges együttműködésének az alapja lehet.
„Kérjük a madagaszkári kormányt, a történelemtudomány szakembereit, hogy segítsenek megismertetni a malgasi néppel Benyovszky Móric valódi értékeit, és azt, hogy magyar volt, nagyra becsülte a malgasi embereket és sokat tett értük” – hangsúlyozta G. Németh György, a társaság elnöke, amelynek tagjai néhány alkalommal már jártak a helyszínen. Benyovszky- emléktáblát, -szobrot adományoztak a helyieknek, és együtt helyezték el Antananarivóban és Maroentsetra környékén.

Április közepén Cséke Zsolt dokumentarista vezetésével, alapítványi támogatással, önkéntes magyar expedíció indul az észak-madagaszkári térségbe, hogy az emlékhelyeket helyreállítsák, és a helyiek körében erősítsék a magyar Benyovszky Móric emlékét. Ismeretes, hogy március 7-én iszonyatos erővel tört Madagaszkárra az Enawo-ciklon, és hatalmas pusztításokat okozott a szigetországban.

(A madagaszkári vendégek G. Németh György [előtérben, jobbra] társaságában a Benyovszki-házban.)