Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bogányi-est a Zeneakadémia nagytermében

Bogányi-est a Zeneakadémia nagytermében
Infovilág

A Bogányi testvérek 1997-ben, csaknem 20 évvel ezelőtt adták első, nagy, közös koncertjüket: négy versenyművet játszottak az Óbudai Társaskörben és Szolnokon. Azóta a csellista Bogányi Tibor dirigens lett, évek óta a pécsi Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. Ő vezényelte azt a 2004-i, közös Bogányi-sorozatot is a Zeneakadémián, amelyen a négy testvér a MATÁV Szimfonikus Zenekar szólistájaként és dirigenseként aratott hatalmas sikert. Azóta több ízben felléptek szólistaként, Bogányi Tibor vezényletével a turkui, pori, lappeenrantai szimfonikusokkal, valamint a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekarral.

A család két fúvósa, Bernadett és Bence éveken át együtt dolgozott a Finn Nemzeti Operaház zenekarában, így ők ketten nemcsak testvérként, hanem fúvósként is tökéletesen megértik egymást. A május 15-i koncerten Bernadett, Bence és Clara zenekari muzsikusként is hallható majd.

A testvérek kicsi koruk óta zongora- és kórusmuzsikát hallgattak otthon, a szüleik szerettették meg velük a zenét, ők egyengették a négy testvér zenei tanulmányait. Amikor még Finnországban éltek, hetente sok órát autóztak, hogy Forssaból Helsinkibe vigyék a gyerekeket zongora-, fagott-, cselló- és fuvolaórákra. Nekik köszönhető, hogy mind a négyen a zenei pályát választották. 

A május 15-i koncerten Bogányi Gergely az általa megálmodott zongorán játszik, Bogányi Tibort pedig csellóművészként is hallhatja a közönség. Ráadásul erre az alkalomra született egy új zenemű, Bánfalvi Zoltán: Bogányi 5 című kompozíciója, így tehát világpremier is lesz a hangversenyen.

 

A zeneakadémiai Bogányi-est műsorán

Purcell: g-moll chaconne

Vivaldi: g-moll kettősverseny fagottra és csellóra

M. Haydn: D-dúr fuvolaverseny

Mozart: Dove sono -  Oboaátirat a Figaro házassága c. operából

Puccini: Storiella d´amore - oboára és fagottra

Weber: Ännchen´s ariette – Oboaátirat A bűvös vadász c. operából

- szünet -

Bach: f-moll zongoraverseny, BWV 1056 - II. tétel

Mozart: B-dúr zongoraverseny, K 595

Bánfalvi Zoltán: Bogányi 5 – ősbemutató

Címkék