Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Száguldva fejlődő világ – az Audinál is

Száguldva fejlődő világ – az Audinál is
Infovilág

Persze, hogy mentem megnézni. Nagy attrakció volt. A repülőtéren mindenkit várt egy slusszkulcs egy kocsival, és egy hotel címe, ahová önállóan kellett elautózni. Másnap meg egy másik cím, valahol a Rajna völgyén át, ahol kanyargósan vitt az út, és így kellett önállóan eljutni a dízel kocsikat készítő autógyárba. Csuda szép út volt, és egy szerkezet, az azóta, már hétköznapinak számító GPS, navigálta több világnyelven a sofőrt.

Abban a gyárban láttam először robotokat, amelyekből nagy dolog volt, hogy néhány soron, néhány dolgozott. Nagy élmény volt, a modern világ előszele.

Azóta már láttam ilyet Dél-Koreában, az esztergomi Suzuki gyárban és a kecskeméti Mercedesnél is. Mindig egy-egy nagy ugrással többet láthattam, és mindig elkápráztatott az emberi gondolkodás, alkotóképesség, amivel a világ folytonosan változik. Olyannyira, hogy manapság már akciósan kaphatók repülő robotok, drónok a szupermarketekben.

A napokban az Audi győri gyárában ért a legfrissebb hatás. Elkábultam. Egy autógyár, ahol utcahosszakon át sorakoznak a polcokon a robotkarok, százával. Ahol 930 robot dolgozik. Nem tíz vagy két tucat. Ahol olyan elképesztő a tisztaság, hogy a padlóról enni lehetne. Csillog minden, és csendesen dolgoznak a soktonnás présgépek. Olyan gyártósorokon, ahol más helyeken füldugóval dolgoznak, és rezeg a padló. Itt csend van. A gépek zárt terekben működnek. Sok méterrel a föld alatt erősítették meg a padozatot, különleges rugózással tompítják a rezgéseket.

Emberi kéz érintése nélkül vonulnak az alkatrészek, és illeszkednek a helyükre.

A hajlongó robotok mintegy ezer ponton ellenőrzik a kocsikat. Öt óra alatt lesz az anyagból kész autó, minden darab egyéni rendelésre, számtalan változat szerint. Amelyek aztán egy 62 ezer négyzetméteres tesztpályán, mindenféle útviszonyokat megtapasztalva, hibátlanul gördülhetnek ki a nagyvilág útjaira.

Egy ilyen gyár azt jelzi, hogy a nincs megállás. A modern is még modernebb lesz – jóformán minden nap. Ami tavaly még elképesztő volt, tíz éve meg még elképzelhetetlen, az holnapra elavul. Miközben – ha az ember ezeket nem látja – azt képzelheti, hogy csak zűrök, bajok, kellemetlenségek vannak mindenfelé.

Másfelől viszont mégis csak látható és tudható, hogy a tudományosan gondolkodó emberek – az Audinál történetesen hétezren – másutt meg további tíz- és százezrek, új és újabb csodákkal állnak elő. Megfejtik a Föld keletkezésének rejtélyét, megértik, és megpróbálják megértetni a gravitációs hullámokat, utat törnek a világűrbe, mert lassan a Föld már kicsi lesz. Friss hír, hogy Kína százezer robotot akar gyártani a következő pár évben. A világ sokkal, sokkal nagyobb, mint a Záhony és Hegyeshalom közötti térség – ebből csak egy kis darabka keveredett mutatóba, oda, Győrbe.  

És már ettől is mennyire el lehet ámulni!

Címkék