Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Emelkedik a kötelező díja; de mennyivel?

Emelkedik a kötelező díja; de mennyivel?
Infovilág

Tizenhárom biztosító csaknem 100 oldalon tette közzé ma hajnalban a 2016. január 1-jétől érvényes kötelező biztosítási díjakat. Az Astra-csőd után alig pár hónappal kezdődő idei kampányban a szakértők általános díjemelésre számítanak a biztosítóktól. A társaságoknak több oka is van a díjak újabb növelésére. Elsősorban a növekvő kárgyakoriság az, ami emelésre sarkallja, az immáron a román Astra jelenléte nélkül kampányba kezdő hazai biztosítókat. Az idén tovább csökkent üzemanyagárak miatt ugyanis ismét nőtt az autósok által az utakon megtett kilométerek és ezzel együtt a bekövetkező károk száma is. Gépjárműből is több fut, mint egy évvel ezelőtt a növekedésnek indult újautó-eladásoknak (+ 120 ezer jármű) következtében.

A mostani emelés beleilleszkedik a két-három éve tartó díjemelési irányzatba, vagyis: kismértékű és folyamatos. A Biztosítás.HU számításai szerint ez annyit tesz, hogy a tavalyelőtti 11 500, majd a tavaly novemberi 12 500 forintos átlagdíjak után, idén már 14 000 forint (+adó) magasabb átlagdíjakra számíthatnak az autósok. Ez persze még mindig nem éri el az évközi szerződések 23 000 forint (+adó) átlagdíjait, azonban tudni kell, hogy novemberben sok a B10-es bónuszban lévő, alacsonyabb díjat élvező szerződés, az évközben kötődő szerződések esetében, az újautó-vásárlások miatti drágább, A00-ás alapbónusz-fokozat dominál.

Az autósonként várható 1500–2000 forintos éves emelés még nem éri el az ingerküszöböt. A korábbi kampányokban 3000 forint volt az a határ, mely a többséget már biztosítóváltásra sarkallta. A mostani díjemelésből tehát látszik, hogy a biztosítók nem szeretnék elveszíteni meglévő ügyfeleiket, azonban alapot próbálnak teremteni a növekvő káraik kifizetésére. (Ez az, ami az Astrának a túl alacsony díjai miatt sajnos nem sikerült).

Az autósoknak nyilván ellenőrizniük kell a biztosítók által számukra kínált jövő évi díjakat (ezt ma délutántól tehetik meg az összehasonlító portálokon), majd el kell dönteniük, akarnak-e biztosítót váltani.

 

 

 

 

 

Címkék