Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán gyűlöletkampánya és pengeéles harca a bevándorlók ellen

Orbán gyűlöletkampánya és pengeéles harca a bevándorlók ellen
Infovilág

A Der Standard osztrák lap tudósítója „Orbán pengeéles harca a bevándorlók ellen” címmel számol be arról, hogy egyre inkább alakot ölt a szerb határ mentén a vitatott kerítés, közben özönlenek a fáradt, kimerült, szomjazó menekültek. Az akadály a jobboldali-populista miniszterelnök utasítására létesül.Orbán az év eleje óta gyűlöletkampányt folytat a migránsok ellen. A NATO-szögesdrót mély sebet ejt, ha valaki puszta kézzel megfogja. Egy rendőr szerint egy napja öten szenvedtek emiatt sérülést: négy migráns és egy újságíró, aki ki akarta próbálni.

Mindenesetre a határzár kényes menekültügyi kérdéseket vet fel. A kerítés ugyanis 10–20 méterre a határtól, magyar területen húzódik. Ha valaki eljut odáig, akkor már az eddigiekhez hasonlóan joga van ahhoz, hogy menedéket kérjen – mondja Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól. A kübekházi polgármester, Molnár Róbert ugyanakkor azon van felháborodva, hogy negyedszáázada még lebontották a vasfüggönyt, most meg itt ez a szégyen. Úgy értékeli, hogy Orbán szellemi gettóba, az elszigetelődésbe vezeti az országot.

A Süddeutsche Zeitung újságírói öt napon át elkísértek egy-egy csoportot a menekültek által leginkább használt szárazföldi útvonalakon. Egy Pesten lakó szír már három embert átcsempészett német földre. Magyarkanizsáról a legtöbben simán átvergődnek a határon, a szerbek csupán egy pár tucat illegális határátlépőt vesznek őrizetbe, hogy megnyugtassák az EU-kormányokat.Orbán Viktor az idegenellenes nagyszájúságban bízik. Alighanem ezért épül most kerítés a homokos határövezetben. Az ötlet szélsőjobbos Toroczkai Lászlótól származik, a polgármester háza olyan, mint egy erőd. Tábla figyelmeztet a kutyára, az elektromos vezetékre és arra, hogy szükség esetén lőfegyvert használ…

Magyarország elbarikádozza magát: pengékkel tűzdelt szögesdrótkerítést emel, hogy elzárja a schengeni övezetbe vezető utat a menekültek előtt – írja a francia Libération. A kiküldött tudósító idézi Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökségi tagját, aki pánikot keltett, amikor kifejtette, hogy a migránsok terrorizálják a tisztességes embereket, behatolnak a házakba, feldúlják a kolostorokat, leszedik a gyümölcsöt a kertekben. A túloldalon pedig az élet védelmét hirdető, keresztény Magyarországért és Európáért alakult egyesület tagjai keresztényi akadályt emelnek, hogy feltartóztassák a menekülőket. De a kormány sem volt kevésbé radikális, amikor beindította a plakátkampányt, illetve a nemzeti konzultációt. Sok elemző és politikus szemébenOrbán Viktor egyre inkább a szélsőjobb irányvonalát váltja valóra, és a menekülteket az unióellenes harc egyik pillérévé teszi, megfeledkezve arról, hogy Magyarország 1989-ben segítette a berlini fal leomlását, hiszen átengedett sok ezer keletnémet menekültet…

Magyarország számára az idővel vívott versennyé vált a szándék, hogy a hónap végére elkészüljön a kerítés, mert közben naponta legalább ezren lépik át Szerbia felől a határt – olvasható a Financial Times-ban. Ám meglepő helyről, a közmunkásoktól kapott fricskát a próbálkozás, hogy időben elkészüljön a migránsok feltartóztatására szolgáló határzár. A cikk megjegyzi, hogy a közmunka egyre több állami pénzt emészt fel. A bírálók ugyanakkor politikai eszköznek tekintik, amelynek révén egy olyan, képzetlen osztály jön létre, amely folyamatosan, a létminimum alatt él, mert beleesett a segédmunka csapdájába, így csökkennek az esélyei, hogy állást találjon magának a versenyszektorban.

A kaliforniai Berkeley Egyetem egyik szakértője azt mondja, hogy az ilyen programok többnyire már megszűntek a fejlett államokban. A nagy világgazdasági válság idején jöttek divatba, de 1970-re már sok kétely merült fel a hatékonyságukkal kapcsolatban. Magyarországon tavaly az első félévben a közmunkások nem egészen 14% tudott elhelyezkedni a magángazdaságban. Scharle Ágota kutatóként arra hívja fel a figyelmet, hogy minden hatáselemzés szerint a módszer nem lendíti fel a foglalkoztatást. Ezt az EU is így látja, a hatalom 2010 óta mégis megnégyszerezte a programra szánt pénzeket. Novák Katalin államtitkár arra hivatkozik, hogy ameddig szükség van rá, addig fenntartják, mert munkát ad.

 A közmunka emblematikussá vált az Orbán-féle unortodox gazdaságpolitika számára, egyben azonban különleges a térségben, mind a méreteit, mind pedig azt tekintve, hogy mekkora hatalmat ad a polgármesterek kezébe. Az érintettek főleg karbantartást végeznek, mindenekelőtt az ország szegény, északkeleti részében. A megbízás általában néhány hónapra szól, a dolgozók többsége roma. Setét Jenő kisebbségi aktivista azt mondja: jó páran azt közölték, hogy az elöljáró csak akkor ígér nekik elfoglaltságot, ha a Fideszre szavaznak. Ellenben időnként teljesen légből kapott indokkal akár 3 évre is megfoszthatja őket a kereseti lehetőségtől, illetve mindenféle támogatástól. Pl. ha a gyerek egy napot nem megy iskolába. Bokros Lajos úgy látja, hogy alighanem minden közmunka jobb, mint a szociális juttatás, csak nem akkor, amikor az állástalanok többsége csakis itt tud elhelyezkedni, viszont a kormánynak nem érdeke, hogy ezeket az embereket visszaküldje a valódi munkaerőpiacra.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék