Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fizeti az Európai Unió: jó 300 ezer millió forint e-közigazgatási fejlesztésekre

Fizeti az Európai Unió: jó 300 ezer millió forint e-közigazgatási fejlesztésekre
Infovilág

A szerkesztőségünkhöz ma eljuttatott tájékoztatás szerint az Európai Unió által hazánk rendelkezésére bocsátott csaknem egymilliárd euróból a kormányzat 312 milliárd forintot különített el a kormányzat e-közigazgatási fejlesztésekre: mindenekelőtt a papír alapú ügyintézésekre, kérelemtovábbítások elektronizálására a kormányablakokban, az otthonról, elektronikus úton intézhető ügytípusok körének kibővítésére, az állami nyilvántartások közötti elektronikus információáramlás továbbfejlesztésére. Az európai uniós alapokból származó pénzek – a MultiContact Consulting szakértői szerint – különösen nagy szerepet játszhatnak a hatékony szolgáltató közigazgatás megteremtésében.

Gulyás Gyula, a MultiContact Consulting Kft. igazgatásszervezés üzletágának vezetője szerint e fejlesztéseknek köszönhetően a közigazgatás eljárási és szervezeti folyamatai, velük együtt pedig az ügyintézés is minden eddiginél egyszerűbbé és gyorsabbá, hatékonyabbá válhat, amiből mindenekelőtt a közigazgatás ügyfeleinek, az állampolgároknak és a vállalkozásoknak, és persze a közigazgatásban dolgozóinak is látványos előnye származik.

A szakértő rámutatott: miközben a kormányablakok egyre több feladatot, köztük okmányirodai feladatokat látnak el, a régóta szükséges informatikai háttér hiányában az ügyintézők – az „azonnal intézhető”, például okmányügyek kivételével – sok esetben még csak annyit tudnak tenni, hogy tájékoztatással segítik az ügyfeleket a papír alapú nyomtatványok, kérelmek kitöltésében, majd a beadványokat továbbítják a kormányhivatal illetékes szakterületének.

Ugyanakkor a kormányablakok munkafolyamat-támogató rendszerének fejlesztésével a jövőben a papír alapú kérelmek továbbítása helyett közvetlen, az informatikai szakrendszernek történő adattovábbításokra kerülhet sor, ami nagyban gyorsíthatja az ügyintézést.

A kormányablak-rendszer fejlesztésével emellett bővül majd az otthonról intézhető ügytípusoknak a köre; így például a családtámogatási ellátásokat nem kellene papíron, személyes ügyintézéssel kérelmezni, hanem otthonról, elektronikus űrlap kitöltésével és hitelesítésével tudnák közvetlenül beküldeni az ellátási igényt elbíráló hatóságnak. Ha pedig a kérelmezők elakadnának az űrlap kitöltésében, akkor akár internetes (videochat) hívást is használhatnak.

A nemzeti adatvagyon részének tekintett állami nyilvántartások közötti információáramlás továbbfejlesztése szintén az ügyintézések gyorsítását, hatékonyságuk javítását szolgálja. A fejlesztéseknek köszönhetően például a házasságkötéskor a névváltoztatásról értesítést kaphat minden érintett hatóság és a folyamatban lévő ügyekben nem kell külön bejelenteni a névváltozást.

Az önkormányzati informatika szabványosítása a különféle informatikai rendszerek, valamint a hozzájuk kapcsolódó ügyintézések egységesítését foglalja magában; evégett az önkormányzatok a legkorszerűbb informatikai eszközöket, köztük felhőbe integrált alkalmazásokat vehetnének igénybe a jövőben.

Címkék