Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Embercsempészet: újabb európai bírálat – Saul fia és a dicstelen magyar múlt

Embercsempészet: újabb európai bírálat – Saul fia és a dicstelen magyar múlt
Infovilág

Ismét Magyarországot bírálja az Európa Tanács – tudósít a német Die Zeit. Ezúttal a 47 államot tömörítő strasbourgi szervezet egyik szakértői csoportja szólítja fel a magyar kormányt, hogy lépjen fel határozottabban az emberkereskedelem, a nők szexuális kizsákmányolása, illetve a kényszermunka ellen.

A Greta elnevezésű testület, amelynek jelentését ma mutatják be, a többi közt kifogásolja: a hatalom nem teszi meg a kellő lépéseket, hogy megóvja a szegény vidékek lakóit a szervezetten dolgozó embercsempészektől. Az adatokból kiderül: főleg az ország északkeleti részén a roma asszonyok és gyerekek esnek áldozatul az ilyen bandáknak. Azt nem lehet megállapítani, hogy pontosan hányan, bár a jelek szerint a tendencia növekvő. A magyar belügyi tárca szerint ugyanakkor a szám csökken, 2013-ban pl. 41 asszonyt kényszerítettek prostitúcióra. Az Európa Tanács egyik munkatársa azt közölte, hogy ezeket a szerencsétleneket a többi közt Németországba, Hollandiába és Nagy-Britanniába vitték.

Emellett egyre több embert közvetítenek ki akaratuk ellenére munkára Romániába, Szerbiába és Ukrajnába, az iparban és a mezőgazdaságban egyaránt. A magyar kormány arra hivatkozik, hogy van nemzeti stratégiája az emberkereskedelem ellen. Az Európa Tanács megbízottai elismerik ezeket az erőfeszítéseket, ám sürgetik, hogy a magyar fél költsön többet a romák beilleszkedésére, és büntesse a rabszolga-, illetve kényszermunkát. Fontosnak tartják, hogy az eddiginél több intézkedés szülessék főként a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok gyermekeinek védelmében. Magyarország két éve léptette életbe az emberkereskedelem elleni nemzetközi szerződést, az ET szakértői pedig tavaly végezték el a vizsgálatot.

A Saul fiának készítői azt remélik, hogy a cannes-i fesztivál nagydíjas filmje segít, hogy az ország szembenézzen sötét múltjával, miközben jelenleg sokszor tapasztalni antiszemitizmust és idegengyűlöletet – tudósít a New York Times/Yahoo/Reuters. Ezért azt szeretnék, ha minél többen néznék meg idehaza az alkotást, amelyet egyébként mintegy ötven országban bemutatnak. Felmérések bizonyítják, hogy nálunk a zsidóellenesség állandóan magas szinten mozog, és hogy a Fidesz legfőbb ellenfele napjainkban a szélsőséges Jobbik. A kormány nulla türelmet hirdetett ugyan az antiszemitizmussal szemben, de maga is a xenofóbia és a radikalizálódás jeleit mutatja. A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza azt mondta, hogy a magyarok egyre inkább közömbösek, ha olyanok szenvedéseiről van szó, akikről úgy gondolják, hogy mások, mint ők, lásd a zsidókat és a romákat.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék