Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az örmény népirtás 100. évfordulója: a képviselők a kapcsolatok normalizálását kérik Török- és Örményországtól

Az örmény népirtás 100. évfordulója: a képviselők a kapcsolatok normalizálását kérik Török- és Örményországtól
Infovilág

A képviselők kiemelték: Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját. Az állásfoglalásban üdvözölték Ferenc pápa április 12-i üzenetét, amelyben az egyházfő megemlékezett a népirtásról.

A képviselők felszólítják Örményországot és Törökországot, hogy az „európai nemzetek közti sikeres megbékélések példáját" alapul véve rendezze kapcsolatait a diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló jegyzőkönyvek feltételek nélküli ratifikálásával és végrehajtásával, a határ megnyitásával és kapcsolataik hatékony javításával.

A képviselők üdvözölték Ferenc pápa április 12-én kihirdetett üzenetét „a béke és a megbékélés jegyében történő megemlékezés kapcsán".

Üdvözölték a török köztársasági elnök és a török miniszterelnök nyilatkozatát, amelyben részvétüket fejezték ki, és elismerték az Oszmán Birodalomban élő örmények ellen elkövetett kegyetlenségeket. A Parlament arra ösztönzi Törökországot, hogy „az örmény népirtás századik évfordulójával kapcsolatos megemlékezést tekintse lehetőségként a saját múltjával való megbékélésre" például az archívumok megnyitása révén, és „ismerje el az örmény népirtást, ezáltal is megteremtve a török és az örmény nép közötti tényleges megbékélés lehetőségét".

A Parlament arra is felszólítja Törökországot, hogy „jóhiszeműen állítson össze teljes körű nyilvántartást" a múlt században a saját joghatósága alatti területeken elpusztított vagy lerombolt örmény kulturális örökségről.

A képviselők tisztelegtek a száz éve „az Oszmán Birodalomban népirtás áldozatául esett másfél millió, ártatlan örmény emléke előtt".

A Parlament végül javasolta „a népirtásról való nemzetközi megemlékezés napjának létrehozását, emlékeztetve arra, hogy minden népnek és nemzetnek szerte a világon joga van a békéhez és a méltósághoz".

Címkék