Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését kérik az eutópai képviselők

A romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését kérik az eutópai képviselők
Infovilág

Az állásfoglalásban a Parlament „mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, ami a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban – köztük gyilkosságokban – nyilvánul meg".

A cigányellenesség „az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és alapvető akadálya a romák sikeres társadalmi integrációjának", fogalmaz az állásfoglalás. A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a romák hátrányos megkülönböztetését, „különösen a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés területén".

A Parlament ünnepélyesen elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét, és hasonló lépésre szólítja fel a tagállamokat. A nácik és más rezsimek becslések szerint mintegy félmillió romát öltek meg, egyes országokban a roma lakosság több mint 80 százalékát elpusztítva.

Pusztán egyetlen éjszakán, 1944. augusztus 2-3. éjjelén 2897 romát, többségükben nőket, gyerekeket és időseket öltek meg az Az Európai Parlament szerdán nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el.i haláltáborban. A képviselők kérik, hogy a gyilkosság áldozataira emlékezve, augusztus 2. legyen a roma holokauszt európai emléknapja.

A romák alkotják Európa legnagyobb etnikai kisebbségét: a becslések szerint 10–12 millióan élnek a kontinensen, közülük 6 millióan az Európai Unióban. A nemzetközi romanapot április 8-án ünnepeljük.

Az elfogadott szöveg itt elérhető (a 2015.4.15-re kattintva)

A plenárison lezajlott vita felvétele (2015.3.25.)

Állásfoglalás a nemzeti romastratégiák végrehajtásáról (2013.12.12.)

Sajtóközlemény: A romák diszkriminációja - legyen vége a jogtalan kiutasításoknak és az etnikai profilkészítésnek (2013.12.12.)

EP kutatószolgálat: uniós politika a romák beilleszkedésére (angolul)

A roma nők 11 uniós tagállamban történő hátrányos megkülönböztetéséről és életkörülményeiről szóló jelentés (az EU alapjogi ügynökségének 2014-es jelentése, angolul)

Cikk: nemzetközi roma nap - Európa legnagyobb etnikai kisebbségének ünnepe (angolul)

Cikk a roma diszkriminációról rendezett vitáról (2015.3.25.)

Az EU és a romák (az Európai Bizottság oldala)

 

Címkék