Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Liechtenstein: gazdag bélyegkiadás a gyűjtők gyönyörűségére

Liechtenstein: gazdag bélyegkiadás a gyűjtők gyönyörűségére
Infovilág

II. János Ádám herceg 1945-ben született Liechtensteini II. Ferenc József herceg és Gina hercegné fiaként. Miután 1984-ben átvette az édesapjától az államügyek intézését, húsz év elteltével tovább adta ezt a felelősséget a saját legidősebb fiának, Alajos hercegnek. Az ország államfője attól kezdődően mindenekelőtt a hercegi ház vagyonának a kezelésével foglalkozik. 



Az idei Európa-bélyegek választott témája a játékszer. A liechtensteini kiadás két alkalmi bélyeg: az 1940-es években Liechtensteinben gyártott két játékfigurát örökít meg. Az egyenként 1,40 svájci frank névértékű újdonság jegesmedvét és kecskét ábrázol – természetesen művészi változatban. A Schaanban működő játékszergyár éveken át fémformákkal préselt, majd összeállítás után kézzel megfestett jászol- és más állatfigurákat is előállított. 



Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2015-öt a fény évévé nyilvánította. Ezer esztendővel ezelőtt bizonyították be először, hogy a fényforrások sugarakat bocsátanak ki, és éppen 200 éve fedezték föl a fényterjedés hullámsajátosságát, továbbá 110 éves a fény kvantum-elmélete.

Az 1,90 frankos alkalmi bélyeg révén a szemlélő fényjáték-kísérleteket is elvégezhet az említettek alapján. Az első: a fluoreszkáló festéknek köszönhetően sötétben világít a bélyeg háttere, ha előtte napfény vagy más, erős fény érte. Másodszor: a bélyeget szemlélő felismerheti a papír mikro-perforálását, amikor a fény felé tartja. Harmadszor: a golyó hátterének rózsaszínű színezése ibolyántúli fényben lilára vált.  


Liechtensteinben négy különleges évfordulót ünnepelnek az idén: 1965-ben alapították a kis ország népviseleti szövetségét, amely ernyőszervezete az ország népviseleteit és néphagyományait ápoló valamennyi egyesületnek. Az ebből az alkalomból kiadott bélyeg: „50 Jahre Liechtensteinische Trachtenvereinigung“, bérmentesítési értéke 0,85 frank.

Ugyancsak fél évszázaddal ezelőtt hívták életre a liechtensteini fejlesztési szolgálatot (LED). Az évfordulós bélyeg („50 Jahre Liechtensteinischer Entwicklungsdienst“) névértéke egy frank; a szolgálat a Föld számos országában tevékenykedik és gyámolítja az önsegélyező szervezeteket.

Százhetvenöt évvel ezelőtt, 1840-ben jelent meg a világ első bélyege Nagy-Britanniában, az „One Penny Black“. A „175 Jahre Briefmarken“ (1,40 frank) elnevezésű bélyeg egy másik évfordulóra is emlékeztet a képét tekintve, nevezetesen: Liechtenstein első, 1912-ben kiadott bélyegére.

Végezetül, de nem utoljára: emlékbélyeg jelenik meg abból az alkalomból, hogy Liechtenstein az Egyesült Nemzetek Szervezetének a tagja lett. A „25 Jahre UNO Mitgliedschaft“ című alkalmi bélyeg névértéke 1,90 frank. 

A felsorolt bélyegújdonságok március 2-án jelennek meg, kivéve az államfő-herceg 70. születésnapjára kiadandó bélyegblokkot, amelyik február 14-től kapható a mini ország postahivatalaiban és filatéliai vállalatánál.

Címkék