Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szólni szeretnénk: nyílt levél a Klubrádió hallgatóihoz

Szólni szeretnénk: nyílt levél a Klubrádió hallgatóihoz
Infovilág

Kedves Barátunk!

A Klubrádiót 2001-ben közéleti feladatokra, de gazdasági vállalkozásként hoztuk létre. Az első évtizedében, amikor többé-kevésbé piaci körülmények uralkodtak a reklámpiacon, a rádió meg is felelt a gazdasági várakozásoknak.

Profitot nem termelt ugyan, de a eltartotta magát. 2010-ben drámaian megváltoztak a körülmények, azóta egy rádió hallgatottsága és a reklámbevételei között alig van összefüggés. A Klubrádió ennek ellenére, és a frekvencia-jogosultságért folytatott többéves bírósági küzdelme mellett túlélte az elmúlt négy évet.

2010 óta a civil összefogás meghatározó a rádió életében. De mostanra egyértelművé vált, hogy nem átmeneti jelleggel, hanem tartósan és tervezhetően van szükség a szolgáltatás elsődleges fogyasztóinak, a hallgatóknak az anyagi hozzájárulására a további működéshez. Azzal kell számolnunk, hogy a költségek 40–50 %-át ebből a forrásból kell fedeznünk. Miután a rádió éves költsége 400 millió forint, ez 160–200 millió forintot jelent.


A Szabad Sávért Alapítványt 2010 elején kifejezetten azért hoztuk létre, hogy a Klubrádió támogatói számára legyen egy törvényes, átlátható infrastruktúra az adományok nyújtásához. Négy év alatt ebből a forrásból közel 700 millió Ft szolgálta a rádió működését, nagyobb részben magánszemélyektől, kisebb részben intézményi támogatóktól érkezett a pénz. Most is folyamatosan utalnak kisebb-nagyobb összegeket, jellemzően 10 000 Ft alatt, de előfordul 50–200 ezer forintos is. Összesen kb. 15 ezer személy fizetett már a számlára, közülük 2-3 ezren havi rendszerességgel teszik ezt.


Összesen háromszor (tavaly kétszer, az idén egyszer) rendeztünk gyűjtési napot. Ilyen napokon a műsor középpontjában a gyűjtés állt. Az adományokat személyesen a Láng Tékában, az Örkény, a Toldi, a Fejtő Ferenc könyvesboltokban és nálunk, az óbudai Bokor utcában fizették be az emberek, vagy átutalták az alapítvány számlájára, illetve telefonon jelentették be a szándékukat, kértek sárga csekkeket a pénzt postázandó.
A közönségtől ezeken a napokon 20, 30, illetve 55 millió folyt be. Egy-egy ilyen napon mintegy 3 ezer ember aktivizálódott. Ezeknek a támogatásoknak meghatározó jelentősége volt, nélkülük már nem szólna a Klubrádió.
Most arra készülünk, hogy egy kicsit amerikaiasítjuk a dolgot: évente két gyűjtési hetet szervezünk, az elsőt az október 6-án kezdődő héten. Megmondjuk, hogy mennyire van szüksége a rádiónak (kb. 80 millió/fél év), mennyi az a minimum, ami alatt nincs sanszunk a túlélésre (30 millió alatt nem sok esély marad arra, hogy még karácsonykor is hallgathassanak minket). És folyamatosan tájékoztatni fogjuk a közönséget, hogy hol tartunk, egyrészt adásban, másrészt a honlapunkon, a Facebook-oldalunkon.

Kedves Barátunk!


Kérjük, fontolja meg, van-e szándéka, lehetősége hozzájárulni az egyetlen jelentős ellenzéki rádió működési költségeihez, a Klubrádió többéves túlélési gyakorlatának sikeréhez. Kedvező döntésében bízva üdvözli Önt a Klubrádió munkatársainak közössége.

Címkék