Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kétségbeejtő helyzetben vannak a nyugdíjasok – nagy a szegénység hazánkban

Kétségbeejtő helyzetben vannak a nyugdíjasok – nagy a szegénység hazánkban
Infovilág

A nyugdíjasok több mint 70 százalékának gondot okoz egy váratlan kiadás finanszírozása, 40 százalékuknak, egymillió embernek pedig az, hogy megfelelő táplálékhoz jusson – hivatkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzésére az ellenzéki képviselő. A kutatás szerint a fűtési költségek minden ötödik embernek okoznak gondot – közölte.

Azt mondta, saját számításaik szerint 4,8 millió ember él a létminimum alatt az országban. Ugyanakkor a KSH a legfrissebb szegénységi adatokat azért nem hozza nyilvánosságra, mert nincs rá pénze - mondta. Korózs Lajos szerint meneszteni kell Vukovich Gabriella KSH-elnököt, mert alkalmatlan feladatai ellátásra.

Beszélt arról is, hogy több mint egymillió embernek van hátraléka a villanyszámlán, és a nyugdíjasok kétharmadának juttatása nem éri el az átlagnyugdíj mértékét.

Korózs Lajos felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra a jövő évi költségvetés tervezetét, mert az elképzelhetetlen, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett „1700 milliárd forintos megszorítás" nem érinti a nyugdíjasokat.

Reagált arra, hogy a kormányfő az Idősügyi Tanács szerdai ülésén azt mondta, a jogrenden át kell vezetni azt az alaptörvénybeli rendelkezést, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Az MSZP-s politikus szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a gyerekekre ráterhelhető minden olyan költség, amit az állam ró az idősekre. Benne van a fizetős egészségügy lehetősége, vagy a lényegesen magasabb térítési díjak megfizettetése a gyermekkel, ha a nyugdíj nem fedezi a ráfordított költségeket – hangoztatta. Azt kérte, a választók jövő hét vasárnap támogassák a baloldali jelölteket, hogy gátat tudjanak szabni ennek „az ámokfutásnak".

Korózs Lajos sajtótájékoztatója itt; tessék kattintani!

 

MSZP: a KSH hozza nyilvánosságra a szegénységi adatokat!

(MTI, 2014.10.04., 12:38) Az MSZP a szegénységi adatok nyilvánosságra hozatalát követeli a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). Az ellenzéki párt szerint a hivatal vélhetően a kormány kérésére nem mutatta be eddig ezeket az adatokat.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a KSH-nak eddig minden év szeptember 20-ig sikerült nyilvánosságra hoznia azt az éves kimutatást, amely az uniós módszertan szerint írja le, milyen Magyarországon a szegények helyzete.

Most viszont arra hivatkoznak – folytatta –, hogy a hivatalnak nincs pénze, és csak novemberben mutatják be a statisztikákat. A képviselő azt mondta, valószínűleg nem a pénz az oka, hogy nem tették közzé az adatokat, inkább arra gyanakszanak, az Orbán-kormánynak kellemetlen lenne az önkormányzati választás előtt, ha a választók azzal szembesülnének, hogy Magyarország gyorsuló ütemben csúszik lefelé „a szegénység lejtőjén”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az unió statisztikai hivatala, az Eurostat a KSH-tól kapott adatok alapján már közölte, hogy egy év alatt, 2013-ra, százezerrel nőtt a szegénységben élők száma.

A politikus felháborítónak nevezte, hogy választási manipuláció eszköze lett a statisztikai hivatal. Megemlítette, hogy a KSH felügyelete Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tartozik. Úgy értékelte, Lázár János nem akarja, hogy a KSH-jelentést megismerhessék az emberek, különben nem plakátolhatná ki a Fidesz-kormány, hogy „mennyire jól élünk, és a kormány mennyire jól teljesít”.

Bangóné Borbély Ildikó beszélt arról is, hogy minden környező országban csökkent a szegénység. Ismertetése szerint a lakosságon belül a szegények aránya Lengyelországban 26, Csehországban 14,6, Szlovákiában 20, Magyarországon 33 százalék.

Az MSZP-s politikus követelte, hogy a KSH ne falazzon tovább a kormánynak, tegye közzé a szegénységi statisztikákat, ellenkező esetben elveszíti megmaradt szakmai hitelét, és a KSH „minden munkatársa narancssárga pártkatonává változik” – fűzte hozzá.

Szegény a KSH a szegénységi jelentés összeállításához?

(Haszon-hírlevél, 2014. 10. 06., 06:12) Takarékossági, emberi erőforrás- hatékonysági okok miatt csúszik a magyarországi szegénységi adatokra épülő átfogó KSH-elemzés megjelenése szeptemberről várhatón novemberre (egy nagyobb, több területet átfogó jelentés részeként). A számok azonban rendelkezésre állnak, hiszen az EU statisztikai hivatala az Eurostat már előzetesen közölte, hogy Magyarországon tavaly 3,3 millió ember élt szegénységben. A válság kitörésekor, 2008-ban ez a szám 2,8 millió volt. A magyarok harmadának hivatalosan havi 65 ezer forint bevétele sincs. A szegények aránya a lengyeleknél 26, a cseheknél 15, a szlovákoknál 20% alatt van.

Címkék