Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Svéd segítséggel: újabb környezetbarát közösségi tér

Svéd segítséggel: újabb környezetbarát közösségi tér
Infovilág

Svéd összefogással és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával újult meg a ferencvárosi Angyal István park. A svéd fenntarthatósági program alapján kezdeményezett korszerűsítésnek és tereprendezésnek köszönhetően az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződésénél modern, ingyenes, vezeték nélküli internetet kínáló közösségi tér alakult ki. Az oda ültetett változatos növényzetnek köszönhetően a város egy újabb sűrű és forgalmas pontján élvezhető a természet közelsége. 

A parkban ingyenes a WiFi-hozzáférés, ekként mobileszközök révén bárki ingyen használhatja az internetet. Azokat pedig, akik csak most ismerkednek az okostelefonok és az internet világával, könnyen érthető, a használatot segítő tájékoztatók igazítják el.

Az Angyal István park rekonstrukciójának célja biodiverzív, fenntartható park létrehozása volt. A városi táj mind ökológiai, mind vizuális gazdagítására a parkba őshonos, szárazság- és várostűrő, energiatakarékosan fenntartható növényfajokat telepítettek az eddigi mindössze hat helyett.

A parkban felállított papírrepülő-installáció a névadónak, az 56-os forradalom ifjú hősének, Angyal Istvánnak állít emléket. A repülőn barátjához, Eörsi Istvánhoz írt búcsúlevele néhány sora olvasható.

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, és a hazánkban működő svéd vállalatok által támogatott svéd fenntarthatósági programsorozat fő célja a környezettudatos élet- és gondolkodásmód terjesztése, valamint a fenntartható városi környezet kiépítése. Az együttműködés első eredménye volt 2011-ben Magyarország első öko-játszótere a Margitszigeten. A következő évben újult meg a Lánchíd budai hídfőjénél található séta- és pihenőpark, tavaly óta pedig kerékpáros szerviz-, információs és találkozópont várja a két keréken érkezőket a Vérmező északi sarkán. A svéd fenntarthatósági program fő partnerei az Electrolux, az Ericsson, a Saab és a Sigma Technology, továbbá a HAGS, a Metropol, a Skanska, valamint a Volvo Autó Hungária.

Címkék