Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsben a nők döntik el az EP-választás eredményét

Bécsben a nők döntik el az EP-választás eredményét
Infovilág

A megújult bécsi Ottakringer Strasse.Akárcsak Magyarországon, Ausztriában is május 25-én, vasárnap tartják az európai parlamenti választásokat. Bécsben összesen 1 163 061 választópolgár szavazhat. Mivel több közöttük a nő (618 592), mint a férfi (544 .469), így „Bécsben a nők döntik el az EP választásokat” – magyarázza Sandra Frauenberger, a választásokért felelős városi tanácsos.

A bécsi választópolgárok vasárnap reggel 7 és délután 5 óra között 1571 szavazóhelyiségben voksolhatnak; a szavazóhelyiségnek csaknem a fele teljesen akadálymentesített, olyan szavazófülkét is fölállítottak, ahová kerekesszékkel is befér a választópolgár. Ráadásul ezekben a fülkékben lejjebb engedhető az asztallap, hogy kényelmen elérhessék a kerekesszékben ülők.

Azért, hogy nagyobb kedvet csináljanak a választási részvételhez, a bécsi városháza összegyűjtött uniós támogatással zajló néhány aktuális beruházást. Ilyen például Bécs új városrésze, a Seestadt Aspern, ahol három park kialakítását támogatja az Európai Unió összesen kétmillió euróval.

Szintén az uniónak köszönhetik a bécsiek a tavaly átépített és megnyitott Ottakringer Straßét, ahol utcabútorokat, Citybike-terminálokat, ivókutat és kerékpársávot valósítottak meg a közösségtől érkező támogatásból. Uniós forrásból valósulnak meg az óvodák és általános iskolák jobb együttműködését célzó kezdeményezések,  valamint innovációt ösztönző programok is, és így épült meg a Leopold-Böhm-Straße is, amellyel több céget szeretnének a 3. kerületbe vonzani. Csak a példaként említett öt beruházásra 7,5 millió euró támogatás érkezett Bécsbe. A város számára tehát egyértelmű, hogy Bécs nagy mértékben profitál az Európai Unió támogatásaiból.

Michael Häupl polgármester a Wiener Zeitungnak adott interjúban szintén hangoztatta: „Bécs egyike az uniós bővítés fő haszonélvezőinek”.

Címkék