Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Stájer tél, 2013–14: az adventi nyugalom és a vb-k jegyében

Stájer tél, 2013–14: az adventi nyugalom és a vb-k jegyében
Infovilág

A stájer sajtóesemények „koreográfiája” szerint mindenekelőtt elmondták, hogy múlt, 2012–13. téli idényben minden eddiginél több vendéget fogadtak a tartomány fehér sportokra különösen alkalmas hegyei között, a termálfürdőkben és a fővárosban, Grácban. Az előző szezonhoz mérten 0,7 százalékkal több, konkrétan 1 476 072 üdülővendég érkezett és 5 068 327 éjszakát töltött a térségben. A tárgyilagosság kedvéért hozzátette, hogy a vendégéjszakák száma fél százalékkal csökkent.

A stájerországi idegenforgalmár hölgyek: Petra Moscher, Claudia Flatscher, Margot Bachbauer, Ute Gurdet; a háttérben Fanton István tolmács.

Ami bennünket, magyarokat különösen érdekel: a múlt téli idényben egy százalékkal több (80 286) honfitársunk töltötte a téli napokat Stájerországban, és átlagosan négyszer (320 044: +0,4%) hajtotta fejét álomra a tartományban – derül ki a vendégéjszakákat összesítő statisztikából.

Bachbauer sajtófőnök és kolléganői egyaránt kifejezték reményüket, hogy a rövidesen hivatalosan is megkezdődő stájer tél hónapjaiban még több magyar választja kikapcsolódása, pihenése, sportolása helyéül a tőlük könnyen és rövid idő alatt megközelíthető, elérhető osztrák tartományt.

A schladmingi sí-világbajnokságot követően Stájerországban már javában folynak az előkészületek a következő kiemelkedő sporteseményre – hangzott el a mai tájékoztatón. A küszöbön álló télen is rendeznek világbajnokságot a stájer hegyekben, majd a következő és azt követő években is... De ez egyáltalán nem szokatlan, mert alig találni Ausztriában még egy tartományt, amelyik olyan sok téli sportágban rendezett már világbajnokságot.

A stájerek máris készülnek a 2015-i snowboard- és freestyle-világbajnokságra, a 2016-i sírepülő-vébére, valamint a négy év múlva esedékes speciális olimpiai téli világjátékokra. Az idei téli szezonban is lesz világbajnokság: Spital am Semmering/Stuhleck ad otthont a síbob-vébének.

Fenséges nyugalom.

És most lássuk a sportnaptárt! Február 26-tól március 2-ig a Spital am Semmeringben található Stuhlecken rendezik a nők és férfiak síbob-világbajnokságát, amelyen sok nemzet élsportolója között egy 37-szeres osztrák világbajnok is küzd majd az elsőségért. A rajthoz állók szuper óriás műlesiklásban, óriás műlesiklásban, szlalomban és kombinációban mérhetik össze tudásukat.

Január 10–12. között – a FIS sírepülő-világbajnokság alkalmával – a Bad Mitterndorf/Tauplitzhoz közeli Kulm-sáncon valóra válhat az ember repülésről szőtt álma. Amikor elhangzik a „Sánc szabad!" rajtszó, nézők ezrei tombolnak a Kulm-arénában.

Január 25-én, szombaton a síkrossz elitje küzd majd világkupa-pontokért a Kreischbergen – a 2015-i világbajnokság előtti utolsó idény napjaiban. Látványos, nagy tempójú versenyek és izgalmas párharcok várnak a nézőkra. A mintegy1000 méterhosszú pályán ugratók, meredek kanyarok, rámpák és egyenes szakaszok váltogatják egymást. Négy versenyző/nő egyszerre startol el és kezdi meg száguldását a völgy felé – a két leggyorsabb jut tovább a következő körbe.

Kreischberg a hegyoldalból.

Március 7-én a Kreischberg különleges premiert ünnepelhet: először rendeznek ott snowboard slopestyle világkupát. A slopestyle-pálya leginkább egy hatalmas gördeszkaparkra hasonlít – nagy sáncokkal és korlátokkal a legkülönfélébb variációkban. A pályát úgy alakítják ki, hogy a versenyzők sokféleképpen mehetnek végig rajta, és különböző módon kombinálhatják az egyes elemeket. A zsűri az egyes ugrások és trükkök kivitelezését értékeli.

A 2003-i snowboard világbajnokság és a 2009-i telemark-világbajnokság után Kreischberg/Murau első alkalommal ad otthont FIS-vébének; majd 2015 januárjában a freestyle sí- és snowboard-világbajnoksággal elsőként rendeznek a sírégióban dupla világbajnokságot. Margiot Bachbauer kiemelte: „A Kreischberg tökéletes infrastruktúrájának és versenyszervezői tapasztalatainak köszönhetően ideális feltételeket kínál egy ilyen kiemelkedő sportesemény lebonyolításához”.

Vadonatúj, panorámás kabinokkal felszerelt felvonó váltja föl a régi hegycsúcs-felvonót a Schladminghoz közeli Rohrmoos „házi hegyén”, a Hochwurzenen.

Az új sílifttel óránként 2500 személyt lehet a hegyre szállítani – az eddigihez mérten 8 százalékkal kevesebb energia-ráfordítással. A hegyi állomáson működő közvetlen hajtást a föld alatt helyezték el, ekként halk és a kilátást sem zavarja. Átalakították a völgyállomást is, ahol sokcélú fogadóépület várja a síelőket. A tízszemélyes, kabinos felvonó a négy hegyet összekötő sípályarendszer egyik fő vonzereje lehet, mivel vele utazhatnak majd az éjszakai síeléshez is a vendégek 1800 méteres magasságba. Újságírói kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a korszerűsítésekre tízmillió eurót költöttek.

Egy hónap múlva helyezik üzembe a Kreischbergen az új, tízszemélyes, kabinos felvonót:2100 méter hosszú pályáján 1600-ról2050 méter magasra szállítja majd a síelőket. Jó hír, hogy a hegyállomásról közvetlenül elérhetőek majd a Sixpack hatszemélyes ülőfelvonónál, a Sonnenlift felvonónál és a Rosenkranzon található sípályák. A hóágyú-rendszer bővítésével és két pályakarbantartó géppel együtt kilencmillióba került a bővítés.

Külön kérte a krónikásokat a sajtófőnök asszony, hogy ha lehet, írják meg: amikor még (csaknem) mindenki reggelizik és a hegyen eszményi csend uralkodik, a korán kelő üdülővendégek a Tauplitzon már nekivághatnak a frissen karbantartott sípályáknak. Ebben a korai időszakban legföljebb a felvonótársaság és a síiskolák alkalmazottaival vagy a házigazdákkal találkozhatnak a pályákon, akik szívesen szolgálnak felvilágosítással a pályakarbantartásról vagy szolgálnak jó tanáccsal, ötlettel a kezdődő napra. Mire a többi síelő megjelenik a pályákon, a korán kelők betérnek egy hangulatos alpesi kunyhóba és a legnagyobb nyugalomban fogyasztják el reggelijüket. A hajnali kirándulásra csütörtökönként kínálkozik lehetőség.

Nem mindennapi élmény: tizenkét tonna, ötszáz lóerő, kerekek helyett lánctalpak, hóeke, hómaró: az űrhajókéra hasonlító fülkébe is beülhetnek az ott időzők, amikor a vezető táncra perdíti a hatalmas kolosszust a természetes hó mozgatása és a műhó formázása céljából. A kétórás „hógéptáncoltatás” ára felnőtteknek 39, gyermekeknek 19 euró.

További részletekért érdemes ide kattintani. A bulikedvelők figyelmébe ajánlható a schladmingi háromnapos síszezonnyitó: ez alkalommal, tehát november 29-én német szupersztárok, a 11-tagú berlini dancehall és reggae zenekar és a „SPEED" lép föl a vb-arénában. Aki igyekszik, még jegyet is válthat ezen a portálon; tessék kattintani. Aki még többet szeretne megtudni a lehetőségekről, programokról, ajánlatokról, az keresse föl ezt az internetoldalt, megéri.

Martina Haselwander leszögezte: a sífutás továbbra is elsősorban női sportág marad. Harmonikus mozgássor, amelyet helyesen végrehajtva a test izomzatának 99 százalékát megmozgathatjuk. Egyedülálló sikerérzés a könnyed siklás a hófehér téli Stájerországon át, megnyugtató léleknek és testnek egyaránt: ismét tettünk az egészségünkért és a jó alakért. A sífutás kíméli az ízületeket, egyben megdolgoztatja a nők számára problémás pontokat, például a hasat, a lábakat, az ülepet és a vállakat. Évről évre több nő fedezi fel az északi országokban honos sportág, a sífutás szépségét és jótékony hatásait. Skandináviában családi program: a szülők a gyermekeikkel együtt vágnak neki a pályának. Egy-egy túra, edzés alkalmával a test legalább 800 kalóriát éget el óránként.

A női sífutást kedvelőknek a térség szállodái külön ajánlatcsomagokat állítottak össze, érdemes tanulmányozni őket, tessék kattintani!

És azt se feledje, kedves Olvasó, hogy miután a magyar szívesen látott-várt vendég Stájerországban, a tartományi idegenforgalmi hivatal a mi nyelvünkön is működtet folyamatosan frissülő internetportált. Ha ide kattint, máris megjelenik.

El ne feledjük, német nyelvterületen, ekként Ausztriába, Stájerországban is különösen hangulatosak, meghittek az adventi napok. Ajánlható a többi között az admonti apátság karácsonyi vására, amelyet a 3. adventi hétvégén szoktak megrendezni. Nagyszerű látványosság az apátság barokk könyvtára, továbbá csak az éjféli mise alkalmával megtekinthető jászol, amelyet az 1695-ben Grácban született és 1765-ban Admontban elhunyt barokk szobrász, Josef Stammel faragott ki; a jászol egész éven át az apátsági templom szárnyasoltára mögött rejtőzik.

Röthelstein-kastély.

Titkos tipp: egész éven át, tehát adventkor is élmény a pihenés, az aktív időtöltés a Röthelstein-kastélyban, ahol 3 nap/2 éjszaka félpanzióval (egy-egy fondüs meg gyertyafényes vacsorával), kétágyas szobában történő elhelyezéssel személyenként 139 euróba kerül. A 16. század közepén épült kastély szöges ellentéte (persze, elsősorban építészetileg) az admonti Hotel Spirodom; a tájba jól illeszkedő, modern épületben két éjszaka félpanzióval (négyfogásos adventi menü), kétágyas szobában történő elhelyezéssel, személyenként 175 eurótól vásárolható. A stájerországi adventi vásárokról részletesen itt tájékozódhat; tessék kattintani!

És még nincs vége! December 19-től várja vendégeit a Narzissen Bad Aussee sófürdő és vitálcentrum, az Ausseerland-Salzkammergut térség vadonatúj gyógy- és wellnessközpontja. A Narzissen Bad Aussee vitálcentrumban a sóra, a gyógyászatra, a terápiára és az orvosi wellnessre helyezik a hangsúlyt. A hagyományőrző kúrákat orvosi alapokra helyezett wellness-kezelések egészítik ki, az újszerű egészségmegőrző kínálatot a régióban fellelhető, gyógyerejű természetes anyagokkal, a sóval és az altauseei sóhegyekből származó gyógyvízzel teszik teljessé.

Narzissen Bad Aussee.

Két, egymástól elkülönülő részlegből áll a Narzissen Bad Aussee: a szaunarészleges sófürdőből (Solebad), valamint a gyógyászat, az orvosi wellness és az orvosi-fitnesz részlegeket magában foglaló vitálcentrumból. A karácsonyi ajándékként megnyíló fürdő különlegességei közé tartoznak a sós vízű, szabadtéri medencék, amelyekből varázslatos kilátás nyílik a környező hegyekre, valamint a különleges klímájú sóbarlang.

A mindössze 15 hónap alatt fölépített és üzembe helyezett Narzissen Bad Aussee egyik központi helyisége a sótenger egyik barlangjában, egy hatalmas sókristály belsejében található. A fürdőrészleg többi része sajátos módon köti össze egymással a só, a sós víz és az Ausseerland-Salzkammergut régió egyedülálló természeti környezetét.

A létestmény üzemeltetője a németországi GMF GmbH & Co. KG, amelynek már tucatnál több szabadidő- és wellness-központja van Ausztriában, Német- és Csehországban.

Magas-Stájerország, eisenerzi béke és nyugalom.

Egy kis nyelvészet és földrajz: itthon ritkán különböztetik meg Stájerország két régióját, még inkább, helytelenül használják a kettő elnevezését magyarul. Létezik ugyanis Felső-Stájerország és Magas-Stájerország is. Az első az Obersteiermarkt, a másik a Hochsteiermark, amelyről mos szó leend.

Claudia Flatscher, a magas-stájerországi idegenforgalmi szövetség ügyvezetője szerint az ő szűkebb hazája vérpezsdítő és eredeti, vadromantikus és mindig megújuló vidék, amely a Stájer-Semmering mögött terül el, és gépkocsival kényelmesen, három óra alatt elérhető a magyar fővárosból.

Kellemes síterepei a Stájer-Semmeringtől (a környéken két tartomány, Stájerország és Alsó-Ausztria osztozik) a Hochschwabon át az Eisenerzi-Alpokig húzódnak. Az idén rámosolyog a havas szerencse az újrakezdőkre, a kutyabarátokra és a vb-szurkolókra egyaránt – mondja Flatscher asszony, és hozzáteszi – az elégedettségről külön síkomornyik gondoskodik.

Tegnapi öltözet, tegnapelőtti lécek, hozzá megkopott sítudás – bizony mindez nem éppen naprakész… Ennek ellenére élvezhető a siklás a hófehér lankákon. Jólesik a hempergés a puha hóban, a gyönyörködés a mesebeli tájban. Az észak-stájer vidéken bárki megünnepelhetisaját nagyvisszatérését, élvezheti a síelés semmihez sem hasonlító örömeit. Mindebben segítenek személyre szabott tanácsaikkal a síoktatók is. A nem mindennapi címmel („megzergült újrakezdő) kínált csomagajánlatok a privát síoktatás mellett a felszerelés kölcsönzését, a síbérletet, a szállást és az étkezést is tartalmazzák.

Präbichlben még síkomornyik is gondoskodik a vendég gondtalan pihenéséről: megváltja a síbérletet, bérli a felszerelést, megszervezi a szállítást, a sípályán kívüli szabadidős programokat.

Markus Moser, a skibob 37-szeres osztrák világbajnoka.

Jövő február 26.–március 2. között 14 ország 120 sportolója küzd meg a síbob-világbajnoki címért a Spital im Sememring melletti Stuhlecken. A megnyitó ünnepségen minden vendég részt vehet a nemzetek fáklyás felvonulásán a spitali városházától a templomtérig. A síbob-vébé bizonnyal legrangosabb részvevője a 37-szeres világbajnok osztrák Markus Moser.

A síbob egyébként magas-stájer találmány: a Mura melletti Bruckba (Bruck an der Mur) való Anton Lenhart a 19. század végén készítette el a síbob elődjét, a tökéletesen használható monogleitet.

Az „egynyomú kormányozható szánkó” rendelkezett a modern síbob minden ismérvével, még akkor is, ha a mai versenymodellek a maguk hightech megoldásaival nagyon is különböznek tőle. Az acél csövekből és fából készült „ős-síbob” ma is megtekinthető Mürzzuschlagban, a téli sportok történetét bemutató Winter!Sport!Museum! kiállításán.

Präbichl: motoros szán kicsiknek.

Az északi sportok kedvelőit egyébként kétszáz kilométer hosszú sífutópálya várja ezen a vidéken – húzta alá Claudia Flatscher, majd arról beszélt, hogy náluk az ember hű barátját is várják a tél örömei. A sífutó gazdi mellett loholhat a térségben szívesen látott kutyavendég, „aki” a nagy fehérségben szánkót kergethet, vagy ha lusta, akkor a vendéglátó házánál őrjáratozhat a hóban, vagy lustálkodhat a kandalló ellőtt. Jussa a kutyatakaró és itatótál a szobában, hozzá rágócsont is jár – olvasható a Hotel Stifthof „Négy mancs a hóban” csomagajánlatában.

A Stájer-Semmeringtől a Hochschwabon keresztül az Eisenerzi-Alpokig elterülő hegyvidéki tájon az év legmeghittebb időszaka az advent. Ilyenkor nyílnak az adventi-karácsonyi vásárok Mürzzuschlagban, Kapfenbergben, Bruck an der Murban, épül föl a leobeni adventváros és nyílik meg a messze földön ismert mariazelli advent. A bazilika előtti, mesébe illő nyüzsgés standjait belengi a mézeskalács, a zarándokhely hagyományos, kézzel készített különlegességének illata. Készítésének rejtelmeibe kínál betekintést az újonnan kialakított látványsütöde, az „erLebzelterei” Pirker.

Turnauban hagyomány a vadász-advent, ahol a környékbeli erdők vadjaiból készült ínyencségeket kínálnak. Szent Borbála, a bányászok védőszentje tiszteletére az egykori bányavárosokban (Eisenerz, Radmer, Vordernberg) Borbála-ünnepet tartanak és megrendezik a bányászok adventjét.

Magas-Stájerország idegenforgalmi statisztikájából tudható, hogy tavaly 312 ezer vendég 814 ezer éjszakát töltött a régióban. A többség Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Cseh- és Olaszországból érkezett.

Ha már a karácsony környéki szokásokról esett szó, el ne feledkezzünk a mura-völgyi térség ünnepnapjairól! – vette át a szót a stájer idegenforgalmi delegáció Judenburgból érkezett tagja, Petra Moscher. A murtali turisztikai közösség ügyvezetője mindenekelőtt a deember 5–8. között rendezendő farrachi adventi napokat említette. Ausztria egyik különösen szép és nagy adventi vásárát a zeltwegi Farrachban tartják. A csodálatosan feldíszített farrachi kastélyt belengi az adventi hangulat: kézműves termékek, a karácsonyi illatok, a helyi adventi kórus éneke különösen meghitté  teszik – elmondása szerint – Ausztria legszebb adventi vásárát.

A muraui óvárosi adventet november 29. –december 1. között tartják, középpontjában a hatalmas, feldíszített karácsonyfával, élő jászollal és sok-sok, díszes vásári standdal. St. Ruprechtben december 7-én és 8-án a famúzeumban rendezik meg az adventi vásárt. „Érzékelni minden érzékkel” mottóval eredeti, helyi kézműves termékeket mutatnak be.

A mura-völgyi üdülőövezet télen is tele van izgalmas tájakkal; közöttük mindenek előtt említők az Alacsony-Tauern csúcsai, a Nockberg szelíd lejtői, a hosszan elnyúló Aichfeld.

A rövidesen kezdődő tél újdonsága az első, tízszemélyes, gondolás kötélpálya a stájerországi Kreischbergen a riegleralmi pálya (Riegleralm-Bahn). A2100 méterhosszú kötélpályát decemberben helyezik üzembe. Síelőket, hódeszkásokat és freestylereket szállít 1600-ról2050 métermagasba. A hegyi állomásról közvetlenül elérhetők a rosenkrantzi sípályák, a hatszemélyes kabinok és a nyitott liftek is. Hóágyúkkal és a sípályákkal együtt kilencmillió eurót költöttek az idén a fejlesztésekre – derült ki Moscher asszony szavaiból. A kreischbergi síparadicsom több mint40 kilométer, kiválóan karbantartott, hóbiztos pályát foglal magába.

Semmi akadálya tehát, hogy ott rendezzék meg a FIS a szabadstílusú sí- és snowboard-világbajnokságot 2015 januárjában. A 23 világbajnoki címért 70 ország 1000 sportolója küzd majd.

Kreischberg játszóparkját, az Airyparkot a hódeszkás és szabad stílusú sí-vb előtti utolsó szezonban átalakították és kibővítették A800 méterhosszú versenypálya első részén két nagy kickert, ugrósáncot építettek. A halfpipe (félbe vágott cső formájú medence gördeszkások, hódeszkások számára) és tartozéka, a Big Air (más néven: Straight Jump) is átépült, hogy megfeleljen a nemzetközi követelménynek.

A ski crosserek jövő január 25-én küzdenek meg a világkupa-pontokért. Látványos versenyek, heves küzdelmek és izgalmas pillanatok várnak a nézőkre. A mintegy 1000 méteres pálya tele van ugratókkal, meredek kanyarulatokkal, hullámvölgyekkel és sík szakaszokkal. Egyszerre négy sportoló rajtol: a két leggyorsabb bejut a következő körbe.

Máricius 7-én először mutatkozik be a snowboard slopestyle világkupa Kreischbergben: a slopestyle-pálya egy hatalmas korcsolyapályára hasonlít, amelyre nagy sáncokat és mellvédeket építettek.

És még egy kis sport: a hamvazószerda előtti hétfőn rendezik a régi népszokásnak számító farsangi futóversenyt. A helybéliek nagy csinnadrattával űzik el a tél démonjait. A versenyen elsősorban fiúk és férfiak vesznek részt, ámbár néhány lány és asszony is elindulhat, ha versenyezni akar. Egyedülálló a látvány, amikor kora reggel a beöltözött utcaseprűk (Wegauskehrer), tollas ruhába öltözött csirkefogók (Hühnergreifer), gyorsfarsangolók (Schnellfaschinge) megkezdik a versenyt. Ez utóbbiak kereket görgetnek, a csengettyűs farsangolók pedig a tehénkolompokkal csapnak hatalmas zajt. A szépek (Schönen) felvonulása után következnek a groteszk és rémisztő alakok (Vetteln): orvosok, kovácsok, fodrászok, majd a lovász, a lókereskedő és a lova (két fiú egy lovat formálva). A muri már jóval napfelkelte előtt elkezdődik. A játékos részvevők minden házat meglátogatnak, és miként a mondás tartja, még imádság, azaz este hét óra előtt be kell fejezniük murit, mert ha nem, akkor az ördög elviszi a lovat…

Ahogy a napok rövidülnek és egyre hidegebb lesz, beköszönt az igazi tél a Red Bull Ringen. Téli alvásról viszont szó sem lehet Ausztria legszebb játszóterén, a Spielbergen. (Nem tévesztendő össze a morvaországi Brno fölött magasodó, hírhedt várbörtönnel, ahol mások mellett Kazinczy Ferenc és tucatnál több magyar jakobinus is raboskodott.)

A spielbergi téli edzések középpontjában a vezetés öröme és a jégen csúszás áll, akár 240 lóerős KTM X-Bow-val, akár 285 lóerős Mitsubishi EVO IX-szel. Aki nem félti és elég ügyesnek véli magát, a saját autóját is próbára teheti. A Játszóhegy új játéka az Offroad-Buggy.

Persze sílécen lecsúszhat bárki a Red Bull Ringen, hogy megtapasztalja, elég síkos-e a pálya. Ausztriában egyedülálló a versenyzésre alkalmas biatlon lőtér a boxutcában.

A pálya melletti sportbisztró, a Bull's Lane tetőterasza – elsősorban a gyerekek, fiatalok örömére – telente hatalmas korcsolyapálya: a40 méterhosszú bikacsúszdán egyenesen a boxutcába csúszhatnak be.

Aki viszont nyugalomra vágyik, az keresse föl a mura-völgyi G'Schlössl kastélyszállót, és gyönyörködjék a körötte elterülő mesés tájban. A szálloda parkjában fölépített karácsonyi vásárban megismerkedhet a környék specialitásaival, kulináris és kézműves különlegességeivel.

Címkék