Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Olasz filmfesztivál a pesti Puskin moziban

Olasz filmfesztivál a pesti Puskin moziban
Infovilág

Immár tizenegyedik alkalommal lehetünk a filmfesztivál vendégei: az Istituto Luce Cinecittà és a Puskin mozi összefogásának köszönhetően a már befutott rendezők és színészek mellett új tehetségek is bemutatkoznak. A MittelCinemaFestnek köszönhetően feltehetően nőhet majd a Magyarországon forgalomba hozott olasz filmek száma. Ez alkalommal 14 olasz filmet vetítenek a mozikban, közülük néhány szerepelt már az utóbbi évek fesztiválprogramjában.

A MittelCinemaFest 2013 nyitófilmje „A nagy szépség” (rendezte Paolo Sorrentino), melyet számos mustrára, a többi között a cannes-ira is beneveztek. A vetítésen jelen lesz a film egyik szereplője, Anita Kravos.

A fesztivál programjából kiemelkedik a Federico Felliniről kollégája és barátja, Ettore Scola által készített portréfilm, a „De furcsa, hogy a nevem Federico”, valamint a korábbi filmjeik révén immár jól ismert rendezők, Giorgio Diritti és Paolo Virzì legfrissebb alkotásai, „Egy napon menned kell”, „Minden áldott nap”.

A fesztivál további filmjei: „Itaker” (rendezte Toni Trupia, jelen lesz a vetítésen), „Egyedül utazom” (r. Maria Sole Tognazzi), „Jó reggelt, Apa!” (r. Edoardo Leo, vendégünk a vetítésen), „Pinokkió” (r. Enzo D’Alò), „Bellas Mariposas” (r. Salvatore Mereu), „Kötéltáncosok” (r. Ivano De Matteo), „Éljen a szabadság!” (r. Roberto Andò).

A mozivásznon látható történetek különböző aspektusokból mutatják be a mai olasz társadalmat: nagyváros és vidék viszonyát, a nemzedékek közötti feszültséget, a standard olasz nyelv és a dialektusok oly markáns különbségét, a munkanélküliség problémáját és a társadalom válságának kérdéskörét.

A nagyjátékfilmek mellett az idén is helyet kap egy válogatás a RIFF 2013 (Rome Indipendent Film Festival) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2013 rövidfilmjeiből.

A MittelCinemaFest 2013 alkalmából november 5–25. között az Olasz Kultúrintézetben fotókiállítás látható az olasz neorealizmus egyik emblematikus alakjáról, Anna Magnaniról.

A fesztivál filmjeit olasz nyelven magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy felirattal vetítik.

A részletes programról ITT tájékozódhatunk.

Címkék