Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Berlin szuperreptere jövőre már gépet fogadhat

Berlin szuperreptere jövőre már gépet fogadhat
Infovilág

A gigászi építkezés madártávlatból.A fal leomlása óta a német főváros panorámáját még mindig meghatározza az építkezéseken emelkedő daruk látványa. A megannyi beruházás közül azonban a legnagyobb és minden bizonnyal a legizgalmasabb is Berlin-Schönefelden fogadja a bámészkodót. A kemény télre és a legutóbbi hetek légtérkáoszára, valamint a gazdasági válságra fittyet hányva menetrend szerint épül a Berlin Brandenburg International (BBI); az új terminál és a teljes műszaki rendszer próbaüzemére egy esztendő múlva, 2011 májusában sor kerülhet.

A jövő év október 30-ra várható hivatalos megnyitást követően a BBI 27 millió utast láthat majd el, csúcsidőszakban egyszerre 6500 személy indulhat és érkezhet. A megarepülőtér összesen 1470 hektárt (azaz 200 futballpályányi területet) foglal el. Az impozáns, hatemeletes főépület 220 méter hosszú és 180 méter széles, legtetején, 32 méter magasban látogatóterasszal.

Egész város övezi majd az új repülőteret.Mialatt az utasok hat beszállósziget 112 pultjánál intézhetik a formaságokat, vagy az idejüket a 150 gasztronómiai és eladóterében ütik el, a kültéren 85 parkolóhelyen várakozhatnak bevetésükre a repülőgépek. A be- és kiszállást 25 híd és 12 mozgójárda könnyíti meg. A két, egyenként csaknem 4 kilométer hosszú kifutópályán naponta akár 700 gép is indulhat, illetve érkezhet.

Az új schönefeldi repülőtér a méltóságteljes Willy Brandt elnevezést kapta. Az érdeklődők már most megtekinthetik: a teljes árú belépőjegy 2, az engedményes 1 euróba kerül a kilátóteraszra, és nemcsak csoportos látogatásokat, hanem helikopteres sétarepüléseket is szerveznek az építkezés fölé.

Berlin-Tegel is lassan a múlté.Berlin – elsősorban korábbi megosztottságából adódóan – több légikikötővel is rendelkezett. Schönefeld a keletnémetek büszkesége volt, és a mostani gigantikus beruházásnál is kiválóan kihasználják páratlan adottságait. Tegel, az Otto Lilienthal repülőtér  napjainkig működik, a filmekből és a történelemből jól ismert Tempelhofot viszont másfél esztendővel ezelőtt nagy ellenkezések közepette bezárták.

Tempelhof: légikikötőből közpark.A híressé vált épület a német főváros tulajdonképpeni szívében emelkedik, stílusa a Bauhaus világát idézi (csakúgy, mint a budaörsi légikikötő). Tiltakozások övezték a hét végén az egykori területen kialakított hatalmas park, a német főváros legnagyobb ilyen közkertje megnyitási ceremóniáját is. A berlini szenátus adatai szerint a 300 hektáros területen összesen 80 ezer látogató jelent meg.

Címkék