Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rexroth pneumobil-verseny – nyertek a debreceni Széllovagok

Rexroth pneumobil-verseny – nyertek a debreceni Széllovagok
Infovilág

„Ma a legfontosabb az, hogy önök a versenyre való felkészülés alatt és most résztvevőként is sok tapasztalatot gyűjtenek ebben a projektben, hogyan lehet megoldani gyakorlati problémákat a mérnöki tudással és hogyan sikerül legyűrni a fejlesztési akadályokat szisztematikus tervezéssel és munkával” – mondta versenyzőkhöz intézett köszöntőjében Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch csoport vezetője, majd hozzátette: „Ezekhez a tudományos fejlesztésekhez és a technológiai fejlődéshez a hátteret csak egy olyan vállalat képes biztosítani, mely innovációs erejét a továbbfejlesztett tudásból és a több mint 120 éves ipari tapasztalatból meríti.”

A III. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Verseny feladata sűrített levegővel hajtott olyan járművek tervezése és építése, amelyek a megadott műszaki feltételek mellett a legnagyobb teljesítményre képesek. A meghajtáshoz szükséges pneumatikus elemeket, a vezérlés részét képező PLC-ket és néhány karosszériaelemet a Rexroth bocsátja rendelkezésre a nevezőknek. Egy katalógusból – bizonyos megkötések alapján – a diákok maguk válogathatják össze, milyen alkatrészekre van szükségük. A verseny során eldőlt, hogy kik jártak jobban, akik inkább a gyorsaságra, vagy akik a leghosszabb táv elérésére törekedtek.

A távolsági kategóriában (a járműnek egy feltöltött palackkal a legnagyobb távolságot kell megtennie) a debreceni Széllovagok csapatának léghajtánya bírta legtovább szusszal. A legnagyobb gyorsaságot is mérik ezen a versenyen; a tét az, hogy egy jármű egy feltöltött palackkal milyen gyorsan teszi meg a kijelölt pályakört. Ebben a kategóriában a GAMF Kecskeméti Fütyülős csapat járgánya érkezett legelőbb célba. A gyorsulási kategóriában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt a lehető legrövidebb idő alatt kell megtennie; a döntő futamban végül a kecskeméti főiskola Tűzgép csapatának a járműve győzedelmeskedett. A verseny negyedik fő kategóriájában a járművek konstrukcióját díjazták, itt szintén a Debreceni Széllovagok csapata vitte el a pálmát. Az idei versenyprogram kiváló alkalmat adott az EcoShape termékcsalád hivatalos bevezetésére is, melyet a Rexroth a járművek karosszériaépítéséhez biztosított. A termék legötletesebb felhasználását külön EcoShape Design-díjjal is jutalmazták a szervezők, melyet a Nagyváradról érkezett Aether csapata nyert. A Rexroth Legjobb Pneumobilja címet az egyes versenykategóriák győztesei közül választja ki a zsűri és a Rexroth vállalatok vezetése, melyet 2010-ben a Debreceni Egyetem hallgatóiból verbuválódott Debreceni Széllovagok csapata nyert el.

Az eredményhirdetést követően kérdésünkre Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a verseny célja az, hogy erősítse az innovációs üzleti szféra és a műszaki egyetemek, főiskolák közötti szakmai kapcsolatot, segítse a mérnökhallgatókat abban, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatban is próbára tehessék. A tudományos fejlesztésekhez, a verseny támogatásához, a szakmai háttér biztosításához innovatív, nyitott szemléletre és jó szakemberekre van szükség, melyet csak egy olyan vállalat tud biztosítani, mely képes a tradicionális ipari know-how-t a korszerű technológiákkal ötvözni.

„Nagy öröm a számunkra a verseny töretlen sikere, hiszen a pozitív visszhang közös érdekünk. Nem titkolt célunk, hogy újszerű, kreatív és a fiatal mérnökgenerációt motiváló programjaink alkalmával személyesen is találkozzunk a legtehetségesebbekkel” – hangsúlyozta az eredményhirdetést követően az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. gyárigazgatója, Gödri István.

A magyarországi Rexroth vállalatok társadalmi felelősségvállalása nem csupán a mérnöktehetségek támogatásában volt tetten érhető szombaton. A Vöröskereszt világnapja alkalmából a Heves megyei szervezettel együttműködve Karitatív Koktél Bárt üzemeltettek, ahol különleges, innovatívnak és kreatívnak mondható egészséges koktélokat szolgáltak fel az egri Érsek kertbe látogatóknak.

Címkék