Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Melanoma: fiatal nők különös veszélyben

Melanoma: fiatal nők különös veszélyben
Infovilág

A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy különösen nyáron kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, ami a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja. Azért, hogy ne csak a szezonális bőrvédelem jelentőségét, hanem a folyamatos figyelmet is a középpontba állítsák, ma (több európai ország példáját követve) hazánkban számos helyszínen tartottak ingyenes bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.

A szakorvosok május 3-án is arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok – mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma – mellett a megváltozott életmódból származó veszélytényezőknek is nagy a szerepük a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében. Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti ez a tény: a 20-as és 30-as éveikben járó nők – akik egyértelműen más ütemben élik mindennapjaikat, mint akár egy generációval idősebb társaik tették – körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít.

A kezdeményezéssel a társulat célja elsősorban a lakosság felhívása volt a melanoma megelőzésére, a bőr fokozott védelmére, főleg így, a nyár közeledtével. A szakorvosok azonban kardinális fontosságúnak tartják, hogy az emberek ne csupán évente egyetlen alkalommal szenteljenek figyelmet bőrüknek, hanem mind a 365 napon tegyenek épsége megóvásáért. Hiszen a melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

Mivel a bőr külső felszínében alakul ki, ezért a melanoma a beteg számára könnyen felfedezhető elváltozás. Azonban az egyszerű észrevehetőség és jó gyógyíthatóság ne tévesszen meg senkit sem, a melanoma komoly, magas halálozású betegség, aminek a megelőzésére igenis oda kell figyelni. A helyes életmód, az erős napfénytől és más sugárzástól (pl. szolárium) tartózkodás, valamint a rendszeres önvizsgálat és kontroll lényegesen megkönnyíti a daganat prevencióját.

Sokan azonban legyintenek, amikor arra hívják fel figyelmüket, hogy testük más, fontos szervei mellett a bőrük is legalább ugyanolyan fokozott törődést kíván a mai, rohanó világ megváltozott körülményei közepette. Rákos elváltozások ugyanis a bőr sejtjeiben is kialakulhatnak, ráadásul a múlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb valószínűséggel. A festéksejtekből kiinduló melanoma évről-évre elterjedtebb betegségnek számít, a diagnosztizált esetek száma minden egyes esztendőben 3%-kal növekszik.

A jelenlegi állapot komolyságát jelzi, hogy bőrdaganatok e fajtájának előfordulási gyakorisága a múlt két évtized alatt megkettőződött. Mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség, és ha a jelenlegi irányzat folytatódik, pozitív irányú változás a jövőben sem várható.

A Magyar Dermatológiai Társulat – éppen a melanoma aggasztó terjedését figyelembe véve – ebben az évben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a betegség leküzdésére. A bőrgyógyász szakemberek az országos melanoma-nap alkalmával az országban sokhelyütt ingyenes tanácsadással várták az érdeklődőket, elsősorban a megelőzéssel – ezen belül a korszerű fényvédelemről szóló módszerekkel – kapcsolatban. Mivel a bőrrák e formája különösen az anyajegyes bőrfelületet veszélyezteti, ezért a jobb felvilágosítás, valamint a hatékonyabb prevenció végett a szakorvosok anyajegy-tanácsadással is a látogatók rendelkezésére álltak.

Címkék