Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szellemitulajdon-védelem: Magyarországot levették a Watch List-ről

Szellemitulajdon-védelem: Magyarországot levették a Watch List-ről
Infovilág

A 2010. április 30-án közzétett, a 2010. évre vonatkozó Special 301 Report-ban Magyarországot levették a Watch List-ről, ezzel elismerve Magyarország erőfeszítéseit és eredményeit a szellemitulajdon-védelem területén, kiemelve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) által 2009-ben kezdeményezett és a Magyar Szabadalmi Hivatal által koordinált intézkedéseket. (A listán továbbra is szerepel mások között Finn-, Olaszország, Norvégia...) A szellemi tulajdonjogok érvényesítésének hatékonyabbá tételében a USTR különösen fontos és eredményes lépéseknek tekinti Magyarország esetében a jogérvényesítésben részt vevő jogalkalmazó szervek képzését, valamint a lakossági tudatosságnövelés és az internetes kalózkodás elleni fellépés területén – a Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégia 2008–10-re szóló célkitűzéseivel összhangban – 2009-ben végzett tevékenységet.

A USTR méltatta a budapesti, Verseny utcai piac bezárását. A Special 301 Report-ban Magyarországot a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá tétele iránti elkötelezettségének megerősítésére és további határozott intézkedések megtételére ösztönzik.

Kiemelkedő jelentőségű, hogy 2010-ben Magyarország lekerült a Watch List-ről, hiszen 2003 óta minden évben szerepeltették rajta – olyan országok mellett, mint Ukrajna, Románia, Vietnam vagy Mexikó. A USTR által összeállított megfigyelési listák fontos döntéshozatali tényezőkként szolgálhatnak a külföldi befektetők számára az egyes országok piaci körülményeinek és befektetési környezetének felmérése során. Bővebben a HENT honlapján. A 2010. évi Special 301 Report elektronikusan innen tölthető le.

Címkék