Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Társasházak adósságcsapdában – 100 milliárdnál több hátralék

Társasházak adósságcsapdában – 100 milliárdnál több hátralék
Infovilág

Nem megfelelő a műszaki állapota a Budapesten található 45-50 ezer társasház több mint felének, és tízezernek  nem csupán a karbantartási munkákra nincs pénze, de még a közüzemi számlákat sem tudja rendszeresen kifizetni – áll a rendkívül sokszereplős piacon jelentős számú ingatlant kezelő City-Premier Kft.-nek a 2009. év folyamatait vizsgáló elemzésében.

A helyzet kialakulásának oka a rossz pénzügyi tervezés, a tartalékképzés elhanyagolása és a szakértelem hiánya mellett a háztartások riasztóan növekvő fizetésképtelensége. Egy sikeresen működő közös képviselőnek ma már a joghoz, a közgazdasághoz, az épületgépészethez, a könyveléshez, a pályázatíráshoz, a biztosítási ügyekhez és legfőképpen a követeléskezeléshez is értenie kell. Ezen ismeretek nélkül képtelenség a társasházakat menedzselni. Húsz évvel ezelőtt még elég volt, ha rátermett a képviselő, napjainkban polihisztornak és naprakésznek is kell lennie.

Az új társasházi törvény a 10 millió forint feletti pénzügyi forgalmú épületek esetében, illetve amikor az albetétek száma eléri az ötvenet, kötelező éves könyvvizsgálatot ír elő, ami sokat segít majd abban, hogy a tulajdonosok tisztább képet kapjanak a társasházaik működéséről. Ez előrelépés, de a gondokat önmagában nem oldja meg. Nemrégiben a közösköltség-tartozások nagy részét a szakemberek még a hanyagság számlájára írták, mára más lett a helyzet, miután egyre több család áll választás előtt: eszik-e vagy rezsit fizet? A City-Premier szakértőjének becslése szerint a fővárosi háztartások mostanra 100 milliárd forintot is meghaladó hátralékot halmoztak fel.

Címkék