Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A vulkán közbeszólt – változó fellépők a MÜPA-ban

A vulkán közbeszólt – változó fellépők a MÜPA-ban
Infovilág

A hangverseny műsora a finn zeneszerző, Sibelius ritkán hallható műveire épül, ezért rendkívüli szerencsének mondható, hogy az évek óta Finnországban élő és alkotó Bogányi Tibor vezényletével a koncert műsora változatlan marad. Mendelssohn e-moll hegedűversenyét Kelemen Barnabás adja elő a 23-i koncerten, a Művészetek Palotájában.

A magyar származású Bogányi Tibor a fiatal finn zenészgeneráció egyik legképzettebb karmestere. Csellista-diplomája megszerzése után Jorma Panula professzor és professzor Leif Segerstam híres karmester-osztályába járt a Sibelius Akadémián. Diplomahangversenye Aulis Sallinen: Hobbit című balettjének világpremierje volt a Finn Nemzeti Operában. Bogányit 28 évesen nevezték ki a Turku-i Filharmonikus Zenekar vezető karmesterének, 2003-tól 2006-ig töltötte be ezt a posztot. 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.


Április 23., péntek, 19,30-tól

R. Strauss: Intermezzo – Keringő, op. 72
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Sibelius: 3., C-dúr szimfónia, op. 52
Sibelius: Lemminkäinen visszatérése, op. 22

Vezényel: Bogányi Tibor
Közreműködik: Kelemen Barnabás – hegedű

Jean Sibelius a finnek legismertebb, legjobban tisztelt zeneszerzője. Korai alkotói periódusában a romantika, elsősorban Brahms hatása alatt állott. Európai tanulmányútjáról hazatérve a finn nemzeti zeneművészet lelkesítő célja jegyében újul meg művészete. A népköltészettől, hazája mitológiájától és a természettel való szoros kapcsolattól inspirált műveket komponált. Hét szimfóniája közül a felhangzó Harmadikat letisztuló zenei eszközhasználat és egyedi formai megoldások jellemzik.

Címkék