Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szomáliai pórul járt kalózok: arculatot váltanának

Szomáliai pórul járt kalózok: arculatot váltanának
Infovilág

Rendszerint lopva, csónakon## közelítik meg a kiszemelt hajót.Az előző évszázad utolsó harmadában még többnyire csak ázsiai vizeken rettegték a kalózokat, akik teherszállító hajók kifosztásából tengették kalandos életüket. A tengeri rablók azonban áttették székhelyüket Európához közelebb eső területekre, és nem kímélnek áruszállítót, tartályhajót, luxusgőzöst sem. Valójában szomáliai terroristák, akik a pénzre utaznak, és a kikövetelt váltságdíjat fegyverek beszerzésére fordítják, hogy a szárazföldön véres polgárháborút vívhassanak saját hazáukban. Ennek megfelelően tevékenységüket az Afrika Szarván elterülő ország több ezer kilométeres tengerpartja mentén, az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon fejtik ki – ott, ahol fontos nemzetközi hajózó-útvonalak húzódnak. Amíg a Mahartnak még voltak tengerjárói, többnyire azok is erre közlekedtek, igénybe véve a Szuezi-csatorna és a Vörös-tenger nyújtotta lehetőségeket, hogy ne kelljen egész

Afrikát megkerülni.A minap egy éjszakai akciójuk során rá a szomáliai kalózok tévedésből egy utánpótlást szállító francia hadihajóra támadtak. Rajta vesztettek: nyomban el is fogták őket. A támadás április 19. éjszakáján történt, a parttól mintegy 400 tengeri mérföldre. A kalózok a sötétben nagy valószínűséggel kereskedelmi hajónak nézhették a Marne nevű haditengerészeti ellátó hajót. Két csónakkal megközelítették, és lövöldözni kezdtek rá, de a Marne figyelmeztető lövései elijesztették őket. A kalózok üldözése közben hat embert őrizetbe vettek – közölte az Európai Unió Szomália térségébe küldött flottillájának a sajtószolgálata.

Szomália parti vizei.Megítélésükön, „imázsukon” ez a balul elsült akció persze jottányit sem rontott, nem ezért van rossz hírük a világban. A tengeri rablóknak azonban érzékeny a lelkük: úgy vélik, hogy a világ félreismerte, félreérti őket. Ezért elhatározták, hogy arculatjavító kampányba fognak – tudósít az „Al-Sharq Al-Avszat” című arab újság. Az egyik kalóz a lapnak adott telefoninterjújában elmondta, hogy kollégái az autonóm Puntföld kikötőjének otthont adó Eyl városában hamarosan munkamegbeszélést tartanak ezzel kapcsolatban. A gyűlésen imázsjavító intézkedésekről fognak tárgyalni.

Tévedésből a haditengerészet hajóját támadták meg – elfogták őket.„ Az egész világ terroristaként és bűnözőként tekint ránk, de ez tévedés, mi igazságos ügyet képviselünk” – mondta a rettegett bandita. Sérelmezte, hogy az Ádeni-öbölben április elején az amerikai tengerészet szingapúri és orosz hadihajókkal közösen gyakorlatot rendezett, amit „Patkány-hadművelet”-nek neveztek el. A szomáliai kalózok már több ízben is kinyilvánították, hogy a kereskedelmi hajók ellen indított támadásaik a parti vizeiket túlságosan kizsigerelő külföldi halászflották és a tengervidéket ugyancsak túlzottan elszennyező nyugati szemétmaffiák működésére adott válasz. Amiben nyilván van némi igazságmorzsa, de nem fedi teljesen a valóságot. Már csak azért sem, mert minden eddiginél messzebbre merészkedtek: csaknem 1200 tengeri mérfölddel saját partjaiktól az Indiai-óceánban három thaiföldi fenékhálós halászhajót ejtettek fogságukba, a fedélzeten 77 személlyel.

Az Indiai-óceán afrikai partjai előtt és az Ádeni-öbölben a kalózok tavaly kereskedelmi hajók tucatjait fogták el erőszakkal. A tengerjárókat váltságdíj ellenében rendszerint szabadon engedték. A kalózellenes nemzetközi hajóhad kicselezésére a szomáliai vízi rablók egyre távolabbi vizekre merészkednek.

 

Címkék