Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiszámítják Győr ökológiai lábnyomát

Kiszámítják Győr ökológiai lábnyomát
Infovilág

Mostanáig világszerte mintegy 1000 városnak számolták ki az ökológiai lábnyomát, és a kutatások általános tapasztalata azt mutatja, hogy az emberiség gyors ütemben éli fel bolygónk tartalékait. A szeptemberre elkészülő győri vizsgálat eredménye képet ad majd a lakosságnak arról, milyen mértékben éli fel a környezetét, s egyúttal arra is figyelmeztet, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani Győr ökológiai lábnyomának csökkentése vagy szinten tartása végett.

A vizsgálatokat az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület végzi. A kutatást – ami kiterjed egyebek között a közlekedésre, az élelmiszer- és energiafogyasztásra – a CG & Partners Kutató és Tanácsadó Kft. ingyenes szakmai tanácsadással támogatja. A munkában a KSH szakértője, továbbá a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának több tagja is közreműködik. A kezdeményezést 300 ezer forinttal támogatja a győri önkormányzat, a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány pedig 100 ezer forinttal segíti.

A győri kutatás külön vizsgálja a Széchenyi István Egyetemnek a környezetre gyakorolt hatását. Máris kiderült: mivel a hallgatók 1490 település állandó lakói, ha minden hallgató évente csupán egyszer megy haza állandó lakhelyére, s tér vissza onnan, ezzel 400 ezer kilométert tesz meg; az utazással együtt járó környezetterhelés pedig növeli Győr ökolábnyomát.

Címkék