Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. március 28. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739370. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holnap nyílik a 17. budapesti nemzetközi könyvfesztivál

Holnap nyílik a 17. budapesti nemzetközi könyvfesztivál
Infovilág

Mintegy 50 ezer kötet várja a könyvfesztivál látogatóit. Huszonnégy országból, érkeznek vendégek és kiállítók, az idén először brazil, vietnami és osztrák kiadó jelen lesz, és most először egy kiemelkedően gazdag kultúrájú arab ország, Szaúd-Arábia is képviselteti magát – mondta el Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója, egyben a fesztivál igazgatója. Több mint 300 program és mintegy 200 új cím közül válogathatnak a látogatók; a vadonatúj kiadásokat sárga szalaggal jelzik, és persze katalógusba összegyűjtötték őket.
  
A hatvanéves Ámosz Oz «Élet és halál» című kötete a fesztiválra időzítve jelenik  meg magyarul. A Budapest Nagydíj átadásakor Konrád György méltatja az izraeli szerzőt. (Néhányan korábbi díjazottak közül: Mario Vargas Llosa, Günter Grass, Salman Rushdie, Kertész Imre, Slavomir Mrozek, Robert Merle, Umberto Eco, Ljudmilla Ulickaja…) 
  
Az izraeli nemzeti standon azokkal a magyar nyelven megjelent könyvekkel is találkozhat a magyar közönség, amelyek a múlt években a könyvfesztiválra időzítve jelentek meg.

A könyvkiadást is sújtó gazdasági válság miatt az idén először nem lesz német nemzeti stand, a majna-frankfurti könyvvásár igazgatósága ugyanis nem kapott állami támogatást. Lesznek azonban kétoldalú kezdeményezések a Leibach Alapítvánnyal és a budapesti Goethe Intézettel közösen. Budapestre jön három német író, Arnold Stadler, Tilman Rammstedt és Moritz Rinke. Esterházy Péterrel, Kiss Noémivel és Dragomán Györggyel együtt tartanak felolvasást, s beszélgetnek Dalos György vezetésével.

A nemzetközi könyvfesztivál elsősorban a könyvszerető publikumnak szól; a rendezvény fontos szakmai fórum is, négy napja alatt számos eszmecsere is lezajlik. Először rendeznek konferenciát a szerzői jog védelméről, a hamisítások elleni küzdelemről. Bemutatkozik a magyar eBook, s téma lesz a magyar olvasáskultúra fejlesztésére indított Márai-program – emelte ki Zentai Péter László.
  
A Millenáris Fogadóban kapnak helyet a gyermek- és ifjúsági könyvek kiadói, ahol vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat, báb- és zenei előadásokat szerveznek. 
 
Az Akadémiai Kiadó A rendezvényszervezés nagykönyvével jelentkezik, a Nap Kiadó az Egy vers-sorozatot hozza, ami egy-egy híres magyar vers keletkezéstörténetét mutatja be, ezúttal Radnóti Miklós Hetedik eclogáját Pomogáts Béla szerkesztésében taglalja. A Magyar esszék-sorozatban Vasy Géza Haza magasban – Illyés Gyuláról című könyve az újdonság. Megjelenik a fesztiválra a száz éve született Tatay Sándor «Ház a sziklák alatt» regénye.
  
A születésnapos alkotók reflektorfénybe kerülnek: Nemeskürty István 85 éves, a 80-at tölti többek között Csoóri Sándor és Ungvári Tamás, a 75-öt Ferdinandy György, a hetvenediket Berkovits György, Tamás Menyhért, a hatvanadikat Rakovszky Zsuzsa, Esterházy Péter és Vámos Miklós. Meghívták őket a vasárnapi Születésnapi Irodalmi Szalonba.      
  
Tizedik alkalommal rendezik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, az unió legszélesebb körű összefogásával megvalósuló kulturális rendezvényt; 17 országból várják Budapestre a legsikeresebb elsőkötetes prózaírókat. A múlt tíz év alatt  az idei vendégekkel együtt több mint 140 fiatal író ismerkedhetett meg egymással és mutatkozott be az irodalomszerető közönségnek.

A könyvfesztivál pénteken és vasárnap este hét, szombaton nyolc óráig lesz nyitva. A belépő hatszáz forint, ám a magyar standoknál levásárolható.
            
A fesztiválon adják át «az év gyermekkönyve», «az év kiadója», «az év vidéki és az év fővárosi könyvesboltja» elismeréseket. Szavazhatnak a látogatók a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára, amit a júniusi ünnepi könyvhéten adnak át. Megemlékeznek továbbá a Miskolci Egyetemi Könyvtár alapításának 275. évfordulójáról, a Móra Kiadó 60 éves születésnapjáról.

Címkék