Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Háromzónás légtér-minősítés az Európai Unióban

Háromzónás légtér-minősítés az Európai Unióban
Infovilág

A meghirdetett időpont után egy órával még 19 tagállamot nem sikerült rákapcsolni a rendszerre. Hónig Péter közlekedési miniszter a sajtótájékoztatóra érkezett újságíróknak beszámolt a jelenlegi helyzetről.

Az egyeztetést abból a célból kezdeményezte a soros spanyol elnökség, hogy a tagállamok megállapodjanak a légtérrel kapcsolatos „egységes európai működésről”. Ennek leglényegesebb pontja a légtér biztonsági szempontból történő „hármas minősítése” lenne. A három zónát – a tiltott, az akadálytalanul repülhető és a kockázatosnak minősített – mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határoznák meg a nemzeti közlekedési hatóságok, s ennek alapján engedélyeznék a repülést.

A rendszer bevezetésével Magyarország egyetért, a részletekről további egyeztetések szükségesek. Összefoglalásaként Hónig Péter bejelentette: hazánk az eset kezelésére támogatja az Európai Unió által kidolgozandó egységes eljárást.

A sajtótájékoztató előtt – az európai légügyi hatóságok vezetőinek megbeszélése után – Hónig Péter közlekedési miniszter egyeztetett az érintett magyar közlekedési hatóságok és szervezetek vezetőivel. A megbeszélésen jelen volt Székely Tamás egészségügyi miniszter  és Hegedűs Dóra, a miniszterelnök kabinetfőnöke mellett a Külügyminisztérium képviselője, a  Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat vezérigazgatója, a Budapest Airport, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Malév, a Volán Egyesülés és a MÁV-Start vezetője.

Ez alkalommal elhangzott, hogy bár a vasúti és autóbuszos közlekedési szolgáltatók megnövelték kapacitásaikat – a MÁV 4000 ülőhellyel többet kínált, a Volán-társaságok 14 többletjáratot indítottak – a hírek nem jutottak el valamennyi utazni vágyóhoz. Így a miniszter arról döntött, hogy az utasok, a nagyközönség jobb tájékoztatása végett központi tájékoztató szervezet létrehozását kezdeményezi, miáltal egy helyről lehet majd nyomon követni az aktuális helyzetet.

Markó Andrea, a HungaroControl vezetője szerint várhatóan éjfélig nyitva marad a magyar légtér, és attól függően hagyják nyitva vagy zárják le újra, hogy hol helyezkedik el, merre mozog a felhő az éjszaka, illetve hogy milyen előrejelzéseket kapnak az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Címkék