Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Függővasút: Wuppertal büszkesége újra közlekedik

Függővasút: Wuppertal büszkesége újra közlekedik
Infovilág

A Cleferstrasse-i hídról a képeslap 1930 körül készült.A felújított szakaszon – az oberbarmeni megállótól az állatkertig – összesen 60 tonna anyagot – több, mint 7 ezer csavart, csapszeget és szegecset cseréltek ki az állványzatban. A költségek elérték a 2 millió eurót (mintegy 520 millió forintot). A munkálatok azonban még koránt sem fejeződtek be a tekintélyes múltra és hagyományokra visszatekintő közlekedési eszközön. A nyáron tervszerű üzemszünet alkalmával megfiatalodik az állatkert melletti megálló (Stütze 100), valamint az a szakasz, amelyik átvezet a víz fölötti pályáról a szárazföldire.

Az összesen 13,3 kilométer hosszú függővasutat 1997 óta 480 millió eurós összköltségból hozzák rendbe. A város adatai szerint a nyomvonal 95 százalékban már megújult.

A wuppertali függővasút mindazonáltal nem egyszerűen csak közlekedési eszköz: az Észak-Rajna–Vesztfália tartományban fekvő város valóságos jelképe, védjegye. Bár amikor épült, ez a mindennapi gond még ismeretlen fogalom volt, de nagy előnye, hogy a legnagyobb földi csúcsforgalomban is vígan suhanhat, hiszen nem állja útját sem autóbusz, sem villamos, sem pedig gépkocsi-áradat – nincs is versenytársa, ha csak a földalattit nem számítjuk ide. Mivel pedig meghajtása villanyárammal történik, tiszta, biztonságos, gazdaságos, környezetkímélő.

A Sonnborner Strasse-i megálló az első,## ahol a vasút már a szárazföld felett fut.

Története 1898 nyarán kezdődött el, hosszadalmas viták és előkészületek után akkor láttak neki a megépítésének. December 5-én már az első próbautat is megtartották, amit a rákövetkező év márciusában követett a második. Újabb esztendő telt el, és 1900. március 4-én megindulhatott a kísérleti üzem Kluse és az állatkert között. Fél évre rá, október 24-én maga II. Vilmos német császár tisztelte meg látogatásával, a Döppersberg és Vohwinkel között megtett út valósággal elbűvölte őfelségét. Hivatalosan 1901. március 1-jén adták át a közforgalomnak a függővasutat.

Az 1999. április 12-i baleset.

 

Históriájának legnagyobb balesete 1999. április 12-én következett be: a vázon végzett munkálatokat követően az építő cég munkásai nem távolítottak el egy fémdarabot a sínekről, és a kora reggel érkező első járat ráfutott. Az ütközés sebességétől a motorkocsi elülső kerékcsapágya eltört, és a csuklós kocsi a Wupperba zuhant. Az utasok közül öten meghaltak, negyvenheten pedig részben súlyosan megsérültek. A rendbehozatal idején két hónapig szünetelt a forgalom.

Címkék