Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megváltozott munkaképességűek: túlkínálat után túlkereslet

Megváltozott munkaképességűek: túlkínálat után túlkereslet
Infovilág

„A megváltozott munkaképességűek integrált foglalkoztatásának nehézségei, tapasztalatai, megoldási alternatívák bemutatásával” című konferencián elhangzott, hogy ez évtől több mint ötszörösére, a tavalyi 177 600 forint/20 személy/év összegről 964 500 forintra nőtt a rehabilitációs járulék, amit azoknak a cégeknek kell befizetniük, amik legalább 20 személyt foglalkoztatnak, és létszámuk öt százalékában nem alkalmaznak megváltozott munkaképességűt. A változás csaknem 60 000 munkavállalót és mintegy 23 000 céget érintett Magyarországon, de a téma fontosságát az is jól mutatja, hogy az Európai Unióban 26 millió ember, hazánkban pedig a népesség tizenhatoda él valamilyen fogyatékossággal.

A konferencián kiderült, hogy a munkaadók ingerküszöbét elérte a járulékemelés, és hirtelen megnövekedett az érdeklődés a megváltozott munkaképességűek iránt. Angliában és az USA-ban bértámogatás és egyéb járulékkedvezmények nélkül is alkalmaznak megváltozott munkaképességűeket, mert megfelelő felkészítés után teljes értékű munkaerőt jelenthetnek, így alkalmazásuk száz százalékban megtérül.


Magyarországon ezt a szemléletet még mindig a kölcsönös bizalmatlanság és az előítéletek akadályozzák: a munkavállaló nem szívesen beszél fogyatékosságairól, a munkaadók gyanakodva néznek egy értelmi fogyatékosra vagy egy autistára. Egy civil szervezet szerint sokan meglepődnek, amikor egy diplomások végezte munkakörben utóbb egy értelmi fogyatékost látnak, pedig az alkalmazásuk közben rendszeresen kiderül, hogy a cégek ma is rengeteg, aránytalanul egyszerű munkát végeztetnek magasan képzett munkatársakkal. Ugyanakkor a civilek tartanak a nyílt munkaerőpiac hirtelen megnövekedett érdeklődésétől, mert álláspontjuk szerint nincsen elég képzett támogató, aki képes lenne a megváltozott munkaképességűek és a munkaadók, valamint a leendő munkatársak képzésére.   

„Cégünk hétéves munkaerő-piaci tapasztalatát ötvözzük a civilek évtizedes gyakorlatával, tulajdonképpen ez a programunk, a Palládium Program lényege: komplex szervezetfejlesztés, speciális adatbázis, mentorhálózat és folyamatos tanácsadás segítségével a megváltozott munkaképességűek hosszú távon sikeres foglalkoztatása” – mondta Oplaznik Gabriella, a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. rehabilitációs üzletágvezetője, majd hozzáfűzte: először felmérik az adott vállalkozás és a környezet valamennyi lehetőségét, hogy mennyiben van reális lehetőség ennek a speciális célcsoportnak az alkalmazására, majd cégre szabott  egyéni megvalósítási tervet dolgoznak ki. Ennek kivitelezésére a szervezet garanciát is vállal.

A megváltozott munkaképesség sokaknak még ma is egyet jelent a rokkantakkal, miközben a súlyos cukorbetegek, az asztmások, vagy éppen a szívproblémákkal küszködők egy része is ebbe a kategóriába tartozik. A fejlett országokban a megváltozott munkaképességűek 30–40 százaléka dolgozik, Magyarországon ez az arány jóval tíz százalék alatti, ezért a programban közreműködés közben a Work Force nyitott minden, magát érintve érző cilvil szervezet és elhivatott foglalkoztató részvételére.

Címkék