Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi programajánló: Mahler, dzsessz, Picasso, Rodin, Michelangelo

Bécsi programajánló: Mahler, dzsessz, Picasso, Rodin, Michelangelo
Infovilág

Bécs, „a világ legélhetőbb városa” kiemelkedően gazdag programválasztékából kiemelkednek a Mahler-emlékév rendezvényei. Október 3-ig látogatható a Színházmúzeumban a „Gustav Mahler és Bécs” című kiállítás. Gustav Mahler (1860–1911) a századforduló kimagasló zenei egyénisége volt, emellett az új zene különc úttörőjének számított. Az idén a Bécsi Operát tíz (a budapestit három) éven át vezető zeneszerző születésének 150. évfordulóját ünnepli a világ; jövőre pedig halálának 100. évfordulójáról emlékeznek meg a zenebarátok. A Színházmúzeumban rendezett kiállítás középpontjában az a meghatározó szerep áll, amit Bécs és intézményei játszottak Mahler életében és munkájában. A tárlat külön része foglalkozik a komponista Bécsre gyakorolt hatásával – az udvari operaigazgatói szerepkörtől egészen napjainkig. (Osztrák Színházmúzeum, Lobkowitz-palota, Lobkowitzplatz 2, 1010 Bécs)

A Coburg-palota látja vendégül április 21.–24. között a bor világfesztiválját. Neves borászok, nemzetközi borszakértők és a jó borok kedvelői találkoznak egymással Bécsben. A különleges eseményt a harmadik alkalommal most rendezik. A fesztiválra negyvennél több vezető bortermelőt várnak a világ minden tájáról. (Coburg palota, Coburgbastei 4, 1010 Bécs)

Április 23–25.: Divatpalota-kiállítás a Bécsi Iparművészeti Múzeumban (MAK). A kiállítás és vásár fiatal osztrák és nemzetközi designerek munkáit mutatja be a divat, az ékszerek és a kiegészítők témakörében. Az idén első alkalommal külön részleget szentelnek a „zöld divatpalotának”, ahol olyan környezetbarát márkák széles választéka jelenik meg, amelyek elkötelezték magukat a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a tisztességes kereskedelem mellett. (MAK – Bécsi Iparművészeti és Modern Művészetek Múzeuma, Stubenring 5, 1010 Bécs)

Opera a téren – a Bécsi Állami Operaház 2010 tavaszán bizonyos válogatott előadásokat élőben közvetít a Herbert von Karajan téren. Ennek köszönhetően a kultúra elkötelezett hívei májusban és júniusban az Operaház mellett elhelyezett 50 négyzetméteres LED-kivetítőn követhetik figyelemmel az opera- és balettelőadásokat a szabadban, ráadásul ingyen. (Bécsi Állami Operaház, Opernring 2, 1010 Bécs)Május 6-tól 9-ig tart a „Viennafair” művészeti vásár a Bécsi Vásárközpontban. A Viennafairt „a nemzetközi kortárs művészetek vásáraként” is emlegetik, a 6. alkalommal rendezik meg az idén. A vásár a befutott és feltörekvő osztrák és nemzetközi galériák látványos keveréke, Közép- és Kelet-Európával a fókuszban. (Bécsi Vásárközpont, Messeplatz 1, 1020 Bécs)

Bécs, Karlsplatz.Az előbbivel csaknek egyidejűleg, május 7–9. között lesz a „bécsi ínyencfesztivál”, ahol válogatott kulináris finomságok várják az érdeklődőket a bécsi Városligetben. Osztrák termelők, kis manufaktúrák és híres gasztronómusok csábítanak kóstolásra és beszélgetésre, evésre és ivásra a Ringstrasse melletti parkban.

A tradicionális Bécsi Ünnepi Hetek (ideje: május 14.–június 20.) endezvényein az opera- és színházi rendezők, karmesterek és zenekarok elitjét csodálhatják meg a látogatók. A kínálatban ugyanúgy megtalálhatók a nagy klasszikusok modern felfogásban, mint a nemzetközileg is mértékadó, új művek. Huszonegy ország 49 produkciója szerepel a 2010-i programnaptárban, köztük Peter Stein „A démonok” című Dosztojevszkij-regény alapján készült tizenkét órás színdarabja és Robert Lepage „Lipsynch” című színházi eposza.


Május 27–30. között tart nyitva az „art austria” művészeti vásár a Múzeumi Negyedben. A 20. századi osztrák műalkotások állnak a vásár középpontjában. A gyűjtők és kultúra iránt érdeklődők speciális rendezvénye már harmadszor várja látogatóit.

A június 7–20. között sorra kerülő „10. divat- és fotófesztivált” az „Unit F” divatplatform szervezi. Az idei, 10. divat- és fotófesztivál fő célja, hogy bemutassa a bécsi kreativitást és a város egyedülálló sokszínűségét. Az osztrák főváros legkülönbözőbb helyein tartanak divatbemutatókat, előadásokat, szimpóziumokat.Június 8-án lesz a Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertje a Schönbrunni kastélyparkban. A világhírű zenekar koncertjére bárki ingyen beléphet. A karmester Franz Welser-Möst lesz, aki 2011-ben az újévi koncertet is vezényli majd.

Ez nem a szecesszió, hanem Hundertwasser műve.A Szecesszió Házának építészére Joseph Maria Olbrichra emlékezik június 18.–szeptember 27. között a Leopold Múzeum. Olbrich a századforduló építészetének és iparművészetének egyik legkiemelkedőbb alakja, valamint az 1900-as évek reformmozgalmának központi figurája volt. A retrospektív kiállítás az építész és iparművész több mint 300 alkotását mutatja be. (Leopold Múzeum, Múzeumi Negyed, Museumsplatz 1, 1070)

A nyári kulturális események között mindenképpen említésre méltó a bécsi dzsesszfesztivál. Június 29.–július 9. között a város legszebb helyszínei alakulnak át dzsessz-színpaddá: a Bécsi Állami Operaháztól a Múzeumi Negyeden át a Városháza árkádos udvaráig. A nyári rendezvénynaptár visszatérő eseménye a bécsi Városháza előtti téren a zenésfilm-fesztivál (július 3.–szeptember 5.), ahol a sötétedés beállta után egy hatalmas vetítővásznon klasszikus opera-, operett- és táncelőadásokat, illetve koncerteket tekinthetnek meg az egybegyűltek – a belépésért ott sem kell fizetni. A kulináris élményekről a világ legkülönbözőbb tájairól származó finomságok gondoskodnak. Az „ImPulsTanz” kortárs táncfesztivál (július 15.–augusztus 15.) a nemzetközi táncvilág elitjét csábítja Bécsbe. A performance-előadások mellett változatos szakmai rendezvények várják az érdeklődőket.

Július 14.–augusztus 14. között a Schönbrunni kastély udvarán (Apothekerhof) mutatják be Mozart „Così fan tutte” című művét. A Theater an der Wienben megrendezendő „opera nyáron” (július 15.–augusztus 8.) rendezvénysorozat középpontjában pedig Johann Strauss „A denevér” című operettje áll. 

Szeptember 1-jén nyílik és december első hetéig megtekinthető a Frida Kahlo retrospektív. A Bank Austria Művészetek Fóruma ad otthont az első olyan átfogó kiállításnak Ausztriában, amelyik a mexikói művésznő munkásságát mutatja be. Frida Kahlo egy igazi ikon, sztárkarakterrel: a mexikói kultúra megtestesítője, a feminista mozgalmak előfutára, csillogó és egzotikus filmalap a hollywoodi mozihoz. A retrospektív kiállítás mintegy 70 festményt és 30 rajzot mutat be, amit a művésznő munkásságát és életét dokumentáló fényképek széles választéka egészít ki. (Bank Austria Művészetek Fóruma, Freyung 8, 1010 Bécs)

Szeptember 22–26.: bécsi divathét; divatbemutatók és kiállítások, partik és showműsorok. Ez alkalommal minden az osztrák és nemzetközi divat körül forog a Múzeum Negyedben. Szeptember 24.–2011. január 16.: Picasso: Béke és szabadság. Picasso 1944-ben belépett a Francia Kommunista Pártba. Habár politikai szerepvállalását élete végéig leginkább ezzel az időszakkal azonosítják, politikai gondolkodásmódjára sokkal jellemzőbb volt a béke és a szabadság iránti vágy. Azokban az években festette és rajzolta a híres fehér galambot, ami később békegalambként nemzetközi jelképpé vált. Ötven festmény és 100 rajz, valamint számtalan dokumentum világít rá Picasso politikusi oldalára. A kiállítás kurátora a Tate Liverpool Galéria. A helyszíne az Albertinahttp://www.albertina.at, Albertinaplatz 1, 1010 Bécs.

A bécsi dizájnhét http://www.viennadesignweek.at október 1–10. között zajló eseményeire különféle helyszíneken kerül sor. A rendezvénysorozat, amelyen nagyobb múzeumok és intézmények ugyanúgy részt vesznek, mint a kisebb üzletek és galériák, változatos programokat kínál a formatervezés témakörében.

Auguste Rodin, október 1.–2011. január 9. A kiállítás a Belvedere gyűjteményére támaszkodva mutatja be Auguste Rodin munkásságát és Bécshez fűződő kapcsolatát. A bécsi szecesszió tagjaként Rodin 1898-tól küldött alkotásokat a társulás kiállításaira. A szecesszionisták 1899-ben meg is szereztek egy Rodin-mellszobrot a Belvedere számára. A Belvedere gyűjteményének további vásárlásai is Rodinnek a  szecesszionistákkal ápolt közvetlen kapcsolatára vezethetők vissza.  (Belvedere, Alsó-Belvedere, Rennweg 6, 1030 Bécs)

Az Albertina.Michelangelo, október 8.–2011. január 9. Albertina kiállításán Michelangelo száz legszebb rajzát csodálhatják meg az érdeklődők: az Albertina grafikai gyűjteményéhez tartozó értékes rajzoknak, valamint az európai és amerikai múzeumoktól kölcsönbe kapott kiemelkedő műveknek köszönhetően a látogatók az építészeti alkotások kivételével átfogó képet alkothatnak a nagy firenzei mester munkásságáról. (Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Bécs)

Október 15–17.: Blickfang 2010/ Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK). Ausztria legnagyobb, bútorokkal, divattal és ékszerekkel foglalkozó dizájnvására egyedülálló bevásárló-oázissá varázsolja a Bécsi Iparművészeti Múzeumot (MAK).

2010. október 15.–2011. január 9.: Valie Export. A Belvedere és linzi Lentos Szépművészeti Múzeum közösen szentel átfogó kiállítást a nemzetközi mércével mérve talán leginkább elismert osztrák médiaművésznek. Valie Export több mint negyvenéves, konzekvens művészi munkássága alatt változatos és párját ritkító életművet hozott létre a performance, a fotózás, a film és a médiainstallációk területén. (Belvedere, Alsó-Belvedere, Rennweg 6, 1030 Bécs)

2010. november 15–21.: művészetek hete. Az érdeklődők bepillanthatnak a bécsi művészvilág kulisszái mögé: a művészetek hete kiállításokkal, előadásokkal, idegenvezetésekkel, műterem-látogatásokkal és vidám partikkal várja a látogatókat a város legkülönbözőbb pontjain.

Címkék