Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Az év turisztikai témájú szakdolgozata” – csak hölgyek nyertek

„Az év turisztikai témájú szakdolgozata” – csak hölgyek nyertek
Infovilág

Róna Iván kihirdeti a pályázat eredményét.Kilencedik alkalommal  tavaly írt ki pályázatot a Magyar Turizmus Zrt. „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” címmel az idegenforgalmi felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy intézmény legfeljebb öt értekezést nevezhetett be, ebből két pályamű idegen nyelvű is lehetett.

A pályázat célja, hogy ösztönözze és továbbfejlessze a turizmus állami irányítása és a turisztikai felsőoktatási intézmények közötti együttműködést és szakmai munkát, ami a múlt években egyre sokszínűbb lett. A Magyar Turizmus Zrt. központjában és regionális marketing-igazgatóságain (RMI), valamint külképviseletein a gyakornoki programok (az idén tucatnyi főiskoláról, egyetemről mintegy 60 fővel), a kutatásokban való részvétel, az információcsere, a társaság által szervezett szakmai rendezvényeken való részvétel lehetősége, továbbá az MT Zrt. munkatársainak az oktatásban való aktív részvétele mind-mind azt szolgálják, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatók jól megalapozott elméleti ismereteik mellett gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek. A Magyar Turizmus Zrt. a turisztikai képzést a közép- és felsőoktatási intézményeknek nyújtott szakképzési hozzájárulással is támogatja.

Tavaly (akárcsak 2008-ban) 15 felsőoktatási intézmény juttatta el az MT Zrt.-hez az általa legszínvonalasabbnak ítélt munkákat, összesen 53 szakdolgozatot. A pályázatra a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, az Eszterházy Károly Főiskola, a Harsányi János Főiskola, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, a Károly Róbert Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pázmány Péter Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szolnoki Főiskola (valamint Berufsföderungsinstitut BFI Wien) nevezett be szakdolgozatot; közöttük két német és egy angol nyelvű pályamű is található.

A munkákat az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat az „Alapos, tudományos igényű munka”, valamint az „Újszerű témaválasztás” kategóriában jutalmazták, emellett négy szakdolgozat különdíjban részesült. A díjazott szakdolgozatok:

Az alapos, tudományos igényű munka kategóriában:


I. Kiss Dóra: Critical analysis of the management and marketing of the World Heritage Site of Budapest and its tourism use
II. Kravjár Lili: A turisztikai desztinációmenedzsment rendszer kialakításának kihívásai és problémái a Tisza-tó régióban
III. Barocz Andrea Erzsébet: Az online marketing jelentősége szálloda- és vendéglátóipari vonatkozásban

Az újszerű témaválasztás kategóriában
I. (megosztott) Kovács Dóra: A regény mint útikönyv – Az irodalmi turizmus szerepe és lehetőségei Európában
I. (megosztott) Szőllősi Szilvia: Az örökségturizmus speciális ága: Régészeti parkok turisztikai jelentősége Magyarországon és Európában
II. Simon Zsuzsa: Magyarország gyógyító helyeinek turizmusa a spiritualitás tükrében
III. Szécsi Nóra: A magyarországi barlangok kalandturisztikai hasznosítása

Különdíjban részesült
Kiss Annamária: A nyári olimpiai játékok és hatásuk a rendező országra a pekingi olimpia példáján keresztül
Ifj. Kovács Ferenc: Turizmusfejlesztés a világörökség vonzáskörzetében (Écs–Győrság– Pannonhalma–Pázmándfalu–Nyalka és Ravazd települések tájépítészeti feladatai a turizmus fellendítésére)
Torma Ágnes: Tihany község turizmusfejlesztési koncepciója a desztináció marketing eszközeivel
Varga Dorottya: Desztináció-menedzsment szervezetek szerepe és alakításának lehetősége Gyulán

A nyertes pályázók a Budapesti Corvinus Egyetem Szolgáltatásmenedzsment, illetve Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszéke, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, a Pannon Egyetem és a Szolnoki Főiskola hallgatói.

A Magyar Turizmus Zrt. idén – immár második alkalommal – külön oklevéllel ismerte el a diákok számára a szakdolgozat-készítéskor a legjobb felkészítést nyújtó felsőoktatási intézményt. Most az elismerést a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara érdemelte ki.

A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes díjkiosztóján a díjakat dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár és dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át a nyerteseknek. A pályázaton részt vevő valamennyi szakdolgozat-készítő egy-egy értékes könyvet, a Magyar Turizmus Zrt. ajándékát vihette magával.

Címkék