Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Könyvfesztivál tizenhetedszer – idei díszvendég: Amos Oz

Könyvfesztivál tizenhetedszer – idei díszvendég: Amos Oz
Infovilág

Amos Oz.Az immár hagyománnyá vált Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált már április 22-én megnyitja Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke – Izrael budapesti nagykövetének, Aliza Bin-Noum asszonynak a társaságában. Az idén ugyanis a közel-keleti ország kultúrája, irodalma és könyvkiadása vendégeskedik a magyar fővárosban. A programot nem csupán kiállítások, zenei események gazdagítják, hanem itt lesz a tavaly irodalmi Nobel-díjra jelölt Amos Oz is. Mint a mai tájékoztatón elhangzott: a politikai botrányok, a térség feszültségei elterelik a figyelmet az izraeli kultúráról, holott érdemes behatóan tanulmányozni. Tavaly ősszel ünnepelték, hogy húsz évvel előtte, 1989-ben létesítettek ismét diplomáciai kapcsolatot a két ország között. A Jeruzsálemben vendégeskedő magyar írók vetették fel, hogy Izrael lehetne az idei könyvünnep díszvendége. Erre az alkalomra időzítve jelenik meg magyarul Amos Oz Élet és halál rímei című új kötete az Európa Könyvkiadó gondozásában. Neves elődök – a többi között Robert Merle, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, Umberto Eco, Günter Grass, Jorge Semprún és társai – után most Amos Oz veheti át a Budapest Nagydíjat Konrád György méltató szavai után.

Eddig Lengyel-, Cseh-, Olasz-, Francia-, Német-, Orosz-, Spanyolország, Kanada, Kína és Románia fogadta el a fesztivál meghívását. Az idei díszvendég – Izrael – bemutatkozásához tucatnyi könyvbemutatón, irodalmi esten, pódiumbeszélgetésen kívül olyan eszmecserék is kapcsolódnak, amelyek megismertetnek a több mint hatvanéves állam gazdaságával, politikájával. Áttekintést kaphatunk abból a könyvtermésből, ami az utóbbi években jelent meg izraeli szerzőktől Magyarországon, illetve a judaisztika témakörében.

Összesen 24 országból érkeznek a 2010. év kiállítói, írók és költők; első ízben Szaúd-Arábiából, Brazíliából, Vietnamból és a szomszédos Ausztriából. Visszatérő kiállítók a lengyelek, spanyolok, oroszok, görögök, románok, japánok és kínaiak. A könyvkiadást is sújtó gazdasági válság jele, hogy a múlt évektől eltérően nem lesz német nemzeti stand, bár több németországi kiadó és könyvkereskedő cég is ellátogat Budapestre.

A múlt évekhez hasonlóan az idén is lesz Születésnapi Irodalmi Szalon, ahová meghívták a többi között a 85 éves Nemeskürty Istvánt, a 80 éves Csoóri Sándort, Réz Pált, Ungvári Tamást, a 70 éves Nyerges Andrást, a hatvanévesek közül pedig például Esterházy Pétert és Vámos Miklóst.

A fesztivál idején (2010-ben tizedik alkalommal) rendezik meg az elsőkönyves tehetségek bemutatását a kontinens 19 országának közös vállalkozásában. A résztvevők műveiből külön antológia jelenik meg: az egyes alkotások három változatban szerepelnek a kötetben – eredeti nyelven, angolul és magyarul. A fiatalok Pécsre is ellátogatnak, és közreadják az Európa Kulturális Fővárosában szerzett élményeiket.

A könyvfesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Különleges program a könyvtárosok klubja, ahová több ezer szakmabelit várnak. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családokat.

Címkék