Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mobilvisszaváltás Pannon módra

Mobilvisszaváltás Pannon módra
Infovilág

A mobiltelefon ma már nem csak a kapcsolattartás eszköze. Zenelejátszóként, levelezőeszközként is használható, és akár videóüzenetet is küldhetünk vele a világ másik végébe. A technológia gyors fejlődésének köszönhetően azonban hamar megunjuk mobilunkat, és új készülék után nézünk; a régi kedvenc pedig gyakran a hulladékok között végzi, onnan pedig a benne található veszélyes anyagok a természetbe jutnak. Gondolunk-e arra, hogy a mindennapi használatból kikopott telefonunk is újra hasznosítható, a benne található mérgező anyagokat kinyerve, a korszerű módszereknek köszönhetően új eszközök készítéséhez használhatják fel?

A Pannon volt az első olyan vállalat, amelyik – társadalmi szerepvállalásának részeként –, mobiltelefonok visszaváltását népszerűsítő akciót hirdetett 2004-ben Magyarországon, és azóta is folyamatosan gondoskodik a már nem használt készülékek szakszerű szétszereltetéséről, újra hasznosításáról. A Pannon ügyfelei évről évre egyre nagyobb számban élnek az újra hasznosítás lehetőségével. A növekvő érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, hogy 2004-ben a fölöslegessé vált és összegyűjtött telefonok mennyisége még csak 98 kg volt, 2009-ben viszont már több mint 19 tonna!

Ezek az eredmények a vállalat kereskedelmi sikerein túlmutatva azt is bizonyítják, hogy a Pannon ügyfelei a környezettudatos fogyasztók. Az összegyűjtött megunt, rossz, elavult mobiltelefon-eszközök mennyisége 2007-ben 32 100 kilóra rúgott.


A régi készülékek újra hasznosítása elsősorban a környezetvédelem miatt fontos. Leginkább a nyomtatott áramkörökben levő ólom, illetve az LCD-kijelzőkhöz használt higany mérgezi a környezetet; a mikrofonok és egyéb apró alkatrészek is tartalmaznak veszélyes nehézfémeket. Ha helytelenül kezelik ezeket a hulladékokat, bejuthatnak az élővilágba és káros folyamatokat indíthatnak el. Fontos tudni: a mobiltelefonok 95%-ban újra hasznosítható anyagokból készülnek, amelyeket könnyű kinyerni és feldolgozni. Az akkumulátorokban levő sav, kadmium, réz, nikkel, cink és műanyagok is szétválaszthatók és visszanyerhetők. A nikkelt rozsdamentes tárgyakhoz, a kobaltot és a kadmiumot új készülékekhez, a műanyag borítást raklapok készítéséhez használják fel. A készülékeket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos logisztikai hálózatán keresztül szállítja a hazai hulladékkezelő, illetve hasznosító Loacker Kft. telephelyére, ahol az európai normáknak megfelelően dolgozzák fel és továbbítják az így kinyert másodlagos nyersanyagokat. Az akkumulátorok  feldolgozásáról a Re’lem Nonprofit Kft. szakemberei gondoskodnak; a kinyert anyagokat külföldre küldik. A szenet, cinket és alkáli elemeket Ausztriában, a nikkel-kadmiumos (NiCd, NiMH) és a gombelemeket Németországban, a lítium-ion (Li-ion) akkumulátorokat pedig Belgiumban használják fel újra.

Címkék