Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lenovo laptop-parádé – könnyű, kicsi, nagy tudású

Lenovo laptop-parádé – könnyű, kicsi, nagy tudású
Infovilág

A  ThinkPad Edge 13, 14 és 15 hüvelykes modelleket kis- és középvállalatok számára tervezték. Stílus és megjelenés elérhető áron: „A kis- és közepes vállalatoknak megfizethető, a legújabb technológiákkal felszerelt olyan számítógépre van szüksége, ami tartós és megbízható, és külseje is trendi” – hívta fel a figyelmet Bíró Szilárd, a Lenovo hazai termékmenedzsere. Erre az igényre válaszul alkotta meg az új szériát a kínai gyár. A 13 hüvelykes mini laptop – a ThinkPadek sorában elsőként – AMD kétmagos processzorral is megvásárolható.

Cél: a tartósság és megbízhatóság. A billentyűzetének nem okoz gondot, ha folyadék ömlik rá, cseppálló. A kis gépet ellátták hozzáadott értéket képviselő ThinkVantage technológiákkal, emellett Active Protection System merevlemez-védelmi rendszerrel és Rescue and Recovery mentő- és helyreállító szoftverrel. Mint látható a cég nagy súlyt fektet az adatvédelemre és katasztrófa bekövetkezte utáni mentő megoldásokra is.

Külön szolgáltatásként lehetőséget adnak a vásárlóknak, hogy merevlemezüket megtartsák, ha az megsérül vagy elromlik.

A ThinkPad Edge a vonzó megjelenést ötvözi az egyszerű használhatósággal. Ennek szolgálatában újragondolták a klaviatúra felépítését is: egyforma fekete billentyűkkel találkozunk, amelyek letisztult, ugyanakkor  igényes külsőt kölcsönöznek a gépnek.

A funkcióbillentyűkkel a multimédiás funkciókhoz a használók egy ujjal hozzáférhetnek. Viszont a ritkán használt gombokat, mint a System Request eltávolították. A Print Screen (képernyő-fényképező) megtalálható a jobb oldalon az Alt Gr és Ctrl gom között.

Az Edge 14 és 15 colos képernyőjű változatait megvilágított billentyűzettel is lehet rendelni, lehetővé téve így a sötétben gépelést és az éjszakába nyúló túlórázást is. Felturbózták a tapipadot is: még nagyobb terület, multitouch-funkciók a zoomoláshoz és a görgetéshez.

A belső mellett fontos a külső is: az éjfekete fényes és matt felületek a klasszikus üzleti megjelenést hordozzák, bár tűzpiros színben is kínálják a laptopokat. A modelleket bármely szín esetén egy finom, ezüstszínű sáv is keretezi.

Néhány technikai jellemzőjük:


• a nagy teljesítményt az AMD Turion és Athlon Neo kétmagos, illetve az Intel Core 2 Duo ULV processzorok garantálják
• a készülékeket a Lenovo Enhanced Experience program keretében a Windows 7 operációs rendszerre optimalizálták, megkönnyítve ezzel a használatot, rövidítve a rendszerindítási és leállítási időt, növelve a rendszer stabilitását.
• hosszú élettartamú akkumulátorral látták el őket, egyetlen töltéssel akár 5 órán át is működőképesek lehetnek
• vezeték nélküli technológiák: Wi-Fi, opcionális Bluetooth és 3G
• tiszta és éles hangtovábbítás, magas felbontású és alacsony fényérzékenységű kamerák, mikrofonok, valamint kameranémító gomb is dukál
• környezetbarát technológiák: a laptopok EPEAT „Arany” minősítésűek, és megfelelnek az Energy Star 5.0 szabványnak. Az Edge-laptopok csomagolása nem tartalmaz habszivacsot, ellenben számos 100%-ban újra hasznosított anyag felhasználásával készült (például termo műanyag, cukornád, cirok)


A vállalat ThinkPad X100e jelű mini üzleti notebookja első lépés egy új kategória felé. A Lenovo és AMD első együttműködésének szimbólumaként egyes gépek AMD-processzorral is rendelhetők. A professzionális teljesítményről egyebek közt az AMD Athlon Neo egy- és kétmagos, valamint Turion kétmagos processzorok gondoskodnak, bár Intel-alapú X100e is elérhető lesz, kiszolgálva minden igényt.

A dizájn ebben a szériában is szerepet kap: piros, fekete és fehér fedlappal is kaphatók az új gépek. A ThinkPad-eknél is megtalálható a ThinkVantage technológia. A hardver- és szoftvereszközök révén segítenek a használóknak laptopjuk kezelésében, akik emellett technikai támogatásban és garanciaopciók széles választékában is részesülnek.

A kicsi és kompakt 11,6 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel érkező X100e gépet is megszabadították néhány billentyűtől (például a fentebb említett System Request gombocska) ellenben megnövelték a többiek méretét. A multitouch tapipad és a már jól ismert trackpoint is megtalálható a klaviatúrán.

A csupán 1500 gramm tömegű X100e 6 cellás akkumulátort kapott. A menet közbeni vezeték nélküli kapcsolatot a b/g/n szabványú Wi-Fi és az opcionális Bluetooth és 3G szavatolja.

A lehetőség itt is adott a vevőknak, hogy a megsérült, elromlott merevlemezüket megtartsák. „Vásárlóink jelzéseit figyelembe véve terveztük meg az üzleti használóknak szánt különösen könnyen hordozható ThinkPad x100e gépet. Ügyfeleink olyan eszközt kértek tőlünk, aminek olcsósága és hordozhatósága nem megy a használhatóság és a kezelhetőség rovására” – tette hozzá Bíró Szilárd

Az Infovilág tudósítója megtudta, hogy a ThinkPad Edge 13 hüvelykes laptop bruttó 170 ezer forintos ártól érhető el Magyarországon a Lenovo üzleti partnerein keresztül. A 14 és 15 hüvelykes modellek várhatóan április végétől lesznek megvásárolhatók itthon. A ThinkPad X100e áráról információk egyelőre nincsenek, de az üzleti használók számára már itthon is rendelhető.

Címkék