Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Múlt-kor: új történelmi magazin – felfedezők és kalandorok

Múlt-kor: új történelmi magazin  – felfedezők és kalandorok
Infovilág

Bár a „királyi” MTV takarékossági okokból januártól megszüntette a Múlt-kort, a televíziós produkció után most nyomtatott formában kapják kézhez az érdeklődők a tudnivalókat felfedezőkről és kalandorokról. Legendás figurák fordulatokban gazdag életútját követhetjük nyomon online változatban is az immár tízéves portálon.

„Aki nem ismeri a múltat, arra ítéltetett, hogy megismételje azt” – ezt a több mint százéves bölcsességet választotta mottójául a Bartal Csaba főszerkesztésével megjelent új kiadvány. Mint a rovatok terjedelmi arányaiból is kitetszik, a folyóirat érdeklődésének központjában a felfedezők állnak. Például a Ferenc József-föld felfedezője, Kepes Gyula, vagy Almásy László Szahara-kutató, illetve a két motorkerékpáros világutazó Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula. Figyelemreméltó Festetics Rudolf teljesítménye is. A gróf hat évig volt nászúton – ami önmagában is elgondolkodtató –, ráadásul több száz fotót készített a 20. század elején.

„A világot a felfedezők viszik előre – írja Bartal Csaba. – Hogy jó irányba-e, az mindig utólag derül ki.”
Olvashatunk a Rejtő Jenő klasszikus kötetéből ismert kalandorról, az „igazi Trebitschről” is: a paksi világjáró ült börtönben, volt angol képviselő, kettős ügynök és buddhista szerzetes, s olyan neves személyiségekkel kötött ismeretséget, mint Winston Churchill, Adolf Hitler és Horthy Miklós. De érdemes elolvasni a március 15-ről, hányatott sorsú nemzeti ünnepünkről szóló cikket is, vagy a Sztálint gyászoló Magyarországról, ami az újsághír szerint „mélységes megrendeléssel értesült” a generalisszimusz elhunytáról. A nyomdahibáért felelősségre vont szerkesztőt, Bodó Bélát több hónapra bebörtönözték, később meséskönyveivel lopta be magát a gyerekek szívébe.

A kényes ízlésű olvasó kissé elegyesnek találhatja az első lapszámot, de a folyóirat éppen ebben üt el a Rubicontól vagy a Históriától; e kettő általában egy-egy témának szenteli az egész terjedelmet. A Múlt-kor viszont szándékosan eklektikus, hogy ki-ki megtalálhassa az őt leginkább érdeklő cikket. Van művészettörténeti és gasztrotörténeti rovat, sőt családtörténeti is. Utóbbiban kapott helyet Gárdosék regényes története: a későbbi férj a nácik megsemmisítő lágeréből szabadulva, kórházi barakkból lelevelezve ismerte meg későbbi választottját Svédországban. A megrendítő szerelmi történetre fényes esküvő tette fel a koronát, amihez a svéd király is gratulált.

Közérthetőség és tudományosság – e két vezérelv szem előtt tartásával íródnak az új kiadvány cikkei, és a szerkesztők adnak a külalakra is. Az illusztrációk, fotók összeválogatása, a magazin formai minősége a művészeti vezető és a képszerkesztő munkáját dicséri.

További érdekesség, hogy a folyóirat felkarolja a fiatal kutatókat: a százezer forinttal járó támogatást negyedévenként ítélik oda, a legjobb pályamunkák pedig a magazin hasábjain is olvashatók majd. Az is különlegesség, hogy a lapszámot megvásárló olvasók kedvezményt kapnak különböző múzeumokba: két fő egy jegy áráért nyer bebocsátást, ha a jegy megvásárlásakor magukkal viszik a Múlt-kor magazint.

Az első lapszámhoz egyébként dvd-melléklet is jár. A dokumentumfilm az Angol beteg című filmből ismert Almásy László egyik afrikai expedíciójának történetéről készült eredeti 1929-i képkockák felhasználásával.

Címkék