Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gondolatolvasás: a tudósok az agyunkba is belelátnak

Gondolatolvasás: a tudósok az agyunkba is belelátnak
Infovilág

Wolfgang Einhäuser-Treyer.A szemmozgás követésének módszere.A németországi Marburg Philipps-egyeteme a hét végén közölte a világgal, hogy a kutatók a pupilla reflexszerű (vagyis önkéntelen) változásaiból meg tudják jósolni, adott esetben milyen döntések születhetnek – már ha egyáltalán születnek – a kísérletben részt vevő személyek agyában.

A pupilla tágulását rögzítő hőfényképek.„Aki döntési helyzetbe kerül, pupilláinak kitágulása mindent elárul róla” – közölte Wolfgang Einhäuser-Treyer marburgi neurofizikus. Az agyi folyamatokat ugyanolyan pontosan ki lehet előre olvasni a pupilla viselkedéséből, miként az emberi agy mellesleg igencsak költséges atomrezonancia-tomográfos vizsgálatával. A tudósok egy kísérletsorozat alkalmával teljes bizonyossággal előre meg tudták mondani, hogy egy vizsgált személy nagyjából mikor fog működésbe hozni egy kapcsolót.

A szem reflexmozgása egyértelműen jelzi, hogy a kísérleti alany egy adott számsorból melyiket fogja kiválasztani. A pupilla ugyanis feltűnően reagál, amikor egy bizonyos számot az illető befog a szemével. Az idegkutatók a pupilla reflexeit a test egy bizonyos hormonjának, a noradrenalinnak a termelésére adott válaszként értékelik. A noradrenalin összefüggésben van az agy döntési folyamataival és gondolkodási teljesítményével.

Az eljárás a testszkenner utáni világot tovább forradalmasíthatja. A tengerentúlon máris tervezik, hogy a repülőtereken gondolatolvasó berendezésekkel figyeljék az utasokat, és kiszűrjék a gyanúsan viselkedőket. Szép, új világ…

 

Címkék