Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Milliárdos károkat okoznak évente a kibertámadások

Milliárdos károkat okoznak évente a kibertámadások
Infovilág

Nem csoda hát, hogy a megkérdezettek 42 százaléka jelölte meg az IT-biztonságot a legnagyobb kihívásnak. A tanulmány arra is rámutat, hogy a vállalat védelme a hozzáértő személyzet hiánya, a biztonsági problémákat növelő új informatikai kezdeményezések és az informatikai megfelelés gondjai miatt egyre nehezebbé válik. A tanulmány alapjául múlt hónapban végzett az a felmérés szolgált, amiben 27 ország 2100 vállalati informatikai és információvédelmi vezetője vett részt.

„Az információ védelme napjainkban minden eddiginél nagyobb erőpróba – szögezte le Tiesdale Harold, a Symantec területi igazgatója. – Napjaink információval működő világában az infrastruktúráját és információit hatékonyabban védő, az informatikai szabályzatot megtartató és rendszereit hatékonyan vezérlő védelmi tervezet bevezetésével a vállalkozások növelhetik előnyüket.”

A világ sok országában jelen lévő nagyvállalatoknak 42 százaléka sorolta legsúlyosabb gondjai közé az informatikai veszélyeket, ami több, mint a természeti katasztrófákat, a terrorizmust és a hagyományos bűnözést legkomolyabb problémának tartók együttes aránya. Az informatikai részlegeknél átlagosan 120 belső alkalmazott foglalkozik a védelemmel és az informatikai megfelelőséggel. A szervezetek idei célként az informatikai eredetű üzleti kockázatok még hatékonyabb kezelését jelölték meg; 84 százalékuk tartotta ezt nagyon vagy meglehetősen fontosnak. Jóformán valamennyi vállalat (94 százalék) jósol 2010-re valamiféle változást az IT-biztonság területén, közel fele (48 százalék) pedig átütő újításokra számít.
 
A vállalatok gyakorta esnek áldozatul különféle támadásoknak: a múlt 12 hónap alatt a szervezetek háromnegyede tapasztalt kibertámadást. 36 százalék minősítette a támadásokat meglehetősen vagy nagyon veszélyesnek. Ami még rosszabb, hogy a vállalatok 29 százalékának jelzése szerint a vizsgált időszakban a támadások száma folyamatosan növekedett.

Tavaly minden nagyvállalatot ért valamilyen informatikai veszteség. A három, leggyakrabban jelzett káreset a szellemi tulajdon ellopásából, a vevők bankkártyaadatainak vagy más pénzügyi információ eltulajdonításából és a vevők személyazonossági adatainak ellopásából ered. E veszteségek az esetek 92 százalékában konkrét anyagi kárral is jártak. A vállalatok átlagosan évi 2 millió dollár kibertámadás elleni kiadásról számoltak be.
 
 „A szervezeteknek minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a végpontvédelemre, a szerverek megóvására, a mentésre és a helyreállításra. A veszélyek elleni gyors reagáláshoz ugyanis szükség van az átláthatóságra és a gyors reagálásra. A veszélyek rangsorolásával és az összes telephelyet átfogó szabályok megalkotásávala beépített automatizálás és folyamatvezérlés révén megtartathatják a szabályokat. A veszélyeket ráadásul nem csupán felismerhetik, de bekövetkeztükkor orvosolhatják is őket” – hangoztatta Teasdale Harold, a Symantec területi igazgatója.

Címkék