Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kortárs hangok és klasszikus dallamok New Yorkban

Kortárs hangok és klasszikus dallamok New Yorkban
Infovilág

Perényi Miklós már 1986-ban bemutatkozott a 92. utcában működő zsidó művészeti intézményben. A csellista mostani New York-i, mintegy kétórás koncertjén Bach-, Kodály-, Ligeti- és Brahms-dallamok csendültek fel. A Washington Post a művész játékát a „tiszta és közvetlen” szavakkal jellemezte.Schiff András – aki 2004-ben fellépett már a 92nd Street Y-ban – múlt heti koncertjén Haydn szonátáit és egyéb Haydn-műveket játszott. A zongora poétájaként emlegetett művész ezúttal Perényivel és a japán Siokava Juko hegedűművésszel együtt is koncertezett.

Esterházy Péter ma, március 1-jén a Szavak és zene című előadás részeként olvas fel egyik különösen ismert regényéből, a Harmonia Caelestisből. Schiff – aki jó barátságot ápol Esterházyval – kíséri zongorán az irodalmi csemegének számító eseményen. A 92nd Street Y ajánlójában Európa legjobb írói közé sorolja Esterházyt.

A 92nd Street Y New York kiemelkedő közösségi és művészeti központja. Az 1874-ben alapított szervezet egyedülálló programokkal színesíti az érdeklődők életét. Művészet és kultúra, zsidó örökség és nevelés, egészség és személyiségfejlődés – elsősorban ezekre a területekre összpontosító kiállításokat, előadásokat és kurzusokat szervez a 92nd Street Y felnőtteknek, családoknak és gyermekeknek. Évente több mint 300 000 látogató fordul meg az épületben.

A zenei és irodalmi programokat a tavalyi, New York-i és washingtoni Magyar Kulturális Évad zárásaként rendezik.

Címkék