Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Betiltják a zuhanyrózsát?

Betiltják a zuhanyrózsát?
Infovilág

Az Európai Unió mintegy 450 millió polgárának az lehet a érzése, hogy a Brüsszelben és Strasbourgban székelő eurokraták nem is mintha másik földrészen, hanem egyenesen másik bolygón élnének. Azzal már föladtak, hogy az uborka görbületét szabályozzák – a természeti törvényeket ugyanis egyelőre nem az EU-ban hozzák –, ezért más irányban kereskednek. Az energia fölös pazarlására, a környezet védelmére hivatkozva már sikerült folyamatosan bővülő tiltólistára helyezniük a hagyományos villanykörtéket, és helyettük a kevesebb áramot fogyasztó, ámde sokaknak fejfájást okozó, energiatakarékos izzókat ajánlják. Az átgondolatlan buzgóság újabb potenciális áldozata lehet a zuhanyrózsa, ami – így az eurokraták – főként a rossz tömítések mellett pocsékolja a vizet. És minden jel arra mutat, hogy a patkányméreg sem kerülheti el a sorsát.

Az Európai Bizottság tervei között szerepel ugyanis a kumarin nevű patkányellenes hatóanyag betiltása. Legfőbb indokul a szer mellékhatásait hozzák föl. A kumarin ugyanis különösen a várandós nőkre lehet veszélyes, és az újszülötteknél rendellenességeket okozhat. A tiltó határozat pedig akár már ezen a nyáron életbe léphet.

A kumarin az egyetlen## hatásos ellenszer.A szakértők azonban intenek: a kumarin tilalma Európában újabb patkányinváziókhoz vezethet. Ez a hatóanyag ugyanis a patkánymérgek 95 százalékában megtalálható, és mind ez ideig a leghatékonyabb szernek bizonyult. Ismeretes, hogy a patkányok képesek szinte robbanásszerűen szaporodni, ezért a védekezés egyetlen hatékony eszközének a tilalma beláthatatlan következményekkel járhat – így a szakemberek. Továbbá hozzáteszik: mindaddig, amíg egy várandós nő nem eszik vagy iszik a méregből, a Brüsszelben megfogalmazott veszélyhelyzet nem áll fenn.

Címkék