Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Super-Writemaster SE-S084: vékonyan éget(Ő)

Super-Writemaster SE-S084: vékonyan éget(Ő)
Infovilág

Elsőként az jutott eszembe, hogy ez egy notebookhoz tervezett DVD-író, külső alumíniumtokban. Nem meglepő módon valóban ez a helyzet, hiszen ahhoz, hogy a slim, azaz vékony jelzőt rá lehessen aggatni tényleg szükség volt radikálisan csökkenteni a szokásos 5,25”-os méretet. Ennek eredményeképpen 12,9 cm mély, 1,27 cm magas és 12,8cm széles lett az eszköz keretetestől mindenestől.  Meglepően könnyű a szerkezet: pontosan 17 dkg, ami barátok között is több, mint könnyen hordozható. Ráadásul pont ez az egyik nagy előnye véleményem szerint, hiszen egy nagyobb kabátzsebben minden gond nélkül elfér, így főként a noteszgép- meg netboo-használóknak – hiszen a mini laptopok nemigen rendelkeznek optikai meghajtóval – kínálhat megoldást a különféle lemezek beolvasására, megírására.

Csatlakozása szabvány 2.0: egy mini USB-port az eszközön. A számítógéphez azonban két rendes USB-csatlakozóval kapaszkodik, mivel a tápot is az USB BUS szolgáltatja. Az eszközhöz mellékelt 3-fejű kábellel ez minden gond nélkül megoldható. A gyártó nem ajánlja HUB-ról használni, mivel így nem garantált a kellő áramellátás.

Egyenletesen dolgozik, a kilengéseknél meg lett mozdítva az eszköz.

A laptopokéhoz hasonlóan ez a meghajtó is ún. slot-in mechanikájú: kézzel kell a tálcát a helyére illeszteni, illetve kinyitni. Ez nem zavaró, azonban vigyázni kell, hogy minden egyes lemez behelyezéskor és kivételekor a tálca alá legyen támasztva, mert a könnyített alumínium részek hamar meghajlanak!

Fontos kiemelni, hogy az író Multi Read, azaz minden formátumot támogat, rendelkezik stabilizált DVD-lejátszással, ellenben MPEG 2 és Soft MPEG kompatibilitással, sajnos, nem. A Double OPC technológiának köszönhetően megbízható, hibátlan írást produkál. A TAC-fejlesztésnek köszönhetően pedig könnyebben bírkózik meg a deformálódott adathordozókkal is. Természetesen megfelel a RoHS (veszélyes anyagok használatának korlátozása) direktívának is. Lemezek tekintetében sem válogatós: VD-RAM, DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, DVD-ROM, DVD-Video, CD-R, CD-RW, CD-DA, CD-ROM, CD-ROM/XA, Video-CD, CD-Audio, CD-I, Photo Cd, CD-Extra, CD-TEXT, Light Scribe DVD±R, Light Scribe CD-R azok a korongok, melyeket minden gond nélkül bepörget. A buffer memória mérete 2 MB.

Egy Philips DVD+R DL duplarétegű 8-szorosan írható lemezzel próbáltuk a legtöbbet kihozni a masinából. Ahogy a táblázatból is látható a benchmark olvasásos teszt közben az átlagos sebesség 6,27×-es volt, az indítási 3,45×-ös, a befejezésnél pedig 8,29×-esen pörgette a lemezt. Hozzáférési idők tekintetében is alacsony, de átlagos számokat kaptunk. Viszont érdekesség, hogy 1×-es sebesség mellett a processzorhasználat 20%-os, 2×-esnél 14%-os,  4×-es használatnál már 27%-os volt. Az átvitel nagysága a folyamat alatt 24 MB volt másodpercenként.

A grafikon szinte tökéletesen szimmetrikus,## az eltérések az írandó sávok közti váltásnak köszönhetőek.Az írásteszthez egy 7,96 GB-os képfájlt használtunk fel: 4×-es sebességet adva meg az eszköznek (lehetett volna  3×-osan és 6×-osan is írni, de az arany középutat ítéltük optimálisnak). Az átlagos írási sebesség 3,75×-ös, az indítási 2,82×-es, a zárási 3,03×-os volt. Mint látható, itt alacsonyabb a differencia, hiszen írás közben nem engedhető meg akkora lemezkezelési sebesség, mint olvasáskor. Ez a procedúra 30 percet és 16 másodpercet vett igénybe, ennyi idő alatt tud 4×-es sebesség mellett 8 GB-ot felírni egy lemezre.

Zajosságát tekintve csendesnek mondható, írás közben nem zavaró. Ellenben olvasáskor ritkán előfordul, hogy elég durván bánik a lemezzel és ilyenkor jóval hangosabb is. Azonban ettől eltekintve nincs okunk panaszra, alig lehet észrevenni, hogy dolgozik.

Egy igencsak hasznos segédprogramot adnak hozzá (Firmware LiveUpdate), ami az internetre csatlakozva megkeresi a legfrissebb firmware-t (meghajtóprogramot) és egy igen után minden egyéb beavatkozás nélkül telepíti is, minimálisra csökkentve az esetleges frissítésből eredő meghibásodásokat.

A csomag tartalma az írón kívül: egy-egy Y (3 végű) USB kábel, biztonsági nyitótű (ha nem nyilnék ki a tálca), használati útmutató és üzembehelyezési CD, valamint kézikönyv. 

A Super-Writemaster SE-S084 árát tekintve: 15–20 ezer forint közötti összegért válhatunk boldog (és remélhetően elégedett) tulajdonosává egy ilyen masinának. Igaz, megkérik az árát, azonban a pénzünkért cserébe egy kategóriájában valóban gyors, precíz, megbízható és nagy teherbírású eszközt kapunk.

(A teszthez a Nero CD Speed 4.7.716-os verzószámú szoftverét használtuk.)

Címkék