Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halász Péter először vezényelt az Operaházban – magyar karnagy Mainzból

Halász Péter először vezényelt az Operaházban – magyar karnagy Mainzból
Infovilág

Mainzi Állami Színház.A „fiatal művészek” előadásaként hirdetett estére a címszereplő Figarót Szegedi Csaba, Almaviva grófot Vadász Dániel, Rosinát pedig Mester Viktória alakította. Ezen a napon sem csupán az ifjak diadalmaskodtak az Andrássy úti Ybl-palotában. Basilióként Kováts Kolos klasszikus basszusa tette fel a koronát az előadásra, amelyet Békés András rendezett, eredetileg az Erkel Színház számára: mindketten Kossuth-díjas „örökös nagyjai” a magyar operaművészetnek.

A Halász Péternek is hosszú ideje művészeti otthont adó mainzi színházi és zenei kultúra kétezer esztendős múltra, a Római Birodalom koráig tekint vissza. Ma az ezredforduló idején végrehajtott felújítások és bővítések eredményeként a mainzi teátrumot Európa technikailag és művészileg egyaránt legkorszerűbb drámai és zenés színházai között tartják számon. Éventev mintegy 500 alkalommal mutat be a társulat drámai, opera- és balettműveket; az együttes mindhárom művészeti ágban szívesen vállalkozik nemzetközi elismerésekkel is fogadott világpremierekre és német nyelvű új művek első bemutatására. A színházban folyamatosan koncertezik a Mainzi Filharmoniai Zenekar is.

Halász Péter Budapestről Ausztrián és Svájcon keresztül jutott el a németországi szerződésig. Zongora- és zeneszerzői tanulmányai mellett Bécsben, a Zeneművészeti Egyetemen a világhírű osztrák dirigensnél, Leopold Hagernél kapott karmesteri képzést. Tudását több mesterkurzuson tökéletesítette: Aczél Ervinnél, Peskó Zoltánnál és Bernard Haitinknál, valamint a kismartoni Haydn-fesztiválon, Fischer Ádám asszisztenseként. A 2002–03. évadban – a mások mellett Polgár László művészete által is jegyzett nemzetközi társulatban – a Zürichi Operaház operastúdiójának korrepetitora volt. 2003 óta dolgozik Mainzban, azóta a rangos színházban számos előadást tanított be, illetve vezényel: köztük van a Lammermoori Lucia, a Jancsi és Juliska, a Werther, a Don Giovanni, A varázsfuvola, a Szép Heléna, a Bohémélet, A denevér, az Oberon, a Manon, a Rigoletto – és természetesen A sevillai borbély.

Vendégkarmesterként dirigálta a Nagyváradi Szimfonikus Zenekart, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, a Szegedi Szimfonikusokat, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Prágai Suk Kamarazenekart, valamint az augsburgi, a gelsenkircheni és a braunschweigi társulatok zenekarait. Amikor csak teheti, külön koncerteket tart gyerekek számára, akik akik rajonganak Halász Péterért. Karmesteri munkája mellett zongoraművészként is rendszeresen szerepel.

Most Fischer Ádám meghívására vezényelte el Budapesten  A sevillai borbélyt. Telt ház számtalan tapsa, és hosszú-hosszú záró vastaps bizonyította: okos döntés volt Halász meghívása, emellett hitelesítette e produkciót. Bízzunk benne: folytatása következik.

 

Címkék