Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Feltaláltuk a spanyolviaszt! – a felsőoktatás és az ipar holdudvara

Feltaláltuk a spanyolviaszt! – a felsőoktatás és az ipar holdudvara
Infovilág

A kívülálló azt gondolhatná, hogy a Dunántúlon feltalálták a spanyolviaszt, hiszen a Videoton és a Dunaújvárosi Főiskola a jövőben fokozottan kívánja szorgalmazni az együttműködést. A „spanyolviaszt” maga Bognár László főiskolai rektor emlegette, ám – mint mondta – nem árt néha a kézenfekvő alapigazságokat újra és újra felfedezni. Sok múlik ugyanis a hétköznapi bölcsességeken, főként a kutatás és a fejlesztés területén. A hazai gazdasági előbbre jutás alapkérdése ugyanis, hogy minél több saját know-how-t használjanak a cégek, mert a tudás és innováció együttes alkalmazása eredményezheti a gazdaság fenntarthatóságát és növekedését. Ez a felismerés vezette a Dunaújvárosi Főiskolát abban, hogy külön vállalkozást alapítson: az Ecotech Közép-európai Innovációs és Technológiai Zrt. olyan spin off cég, amelyben elismert kutatók fognak össze az iparági és felsőoktatási együttműködés jegyében. Az Ecotech partnere ebben az összefogásban a Videoton Holding Zrt. Az együttműködésnek az az elsődleges célja, hogy sikerüljön a hazai piacon versenyelőnyt elérni az élenjáró technológiai ágak honosításában és fejlesztésében.

A Dunaújvárosi Főiskola rektora szerint a felsőoktatási kutatás-fejlesztés nagy hibája, hogy nem igazán köszön vissza az intézmény falain kívül. A forrásokat elköltik, ám a közvetlen ipari, gazdasági haszon sok esetben kérdéses. Az ok, hogy a felsőoktatási intézmények csak ritkán képesek a piac „agyával” gondolkodni. Bognár László azt fejtegette, hogy a felsőoktatási intézmények ismerniük kell az ipar igényeit, ám a felsőoktatás jelenleg igen csekély ipari tapasztalattal rendelkezik. Az „intézmények többsége számára hiába nyíltak meg Európai Uniós források, nagy részük nem tudja, mit kell kutatni, és ezért nincs is igazi, az ipar vagy a gazdaság számára hasznosítható végterméke a felsőoktatási K+F-nek. A jövő felsőoktatási intézménye akkor működik majd jól, ha tevékenységi körében ugyanolyan hangsúlyos szerepet kap a K+F, mint az oktatás”.

Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a feldolgozóiparban a rendszerváltozás óta nem alakult ki hazai meghatározottságú tudásbázis, márpedig hosszú távon erre lehetne építeni a sikeres hazai iparágakat. „Határozott, strukturált és önbizalmat sugárzó alapállásra van szükség mind a kormányzati, mind pedig a felsőoktatási/tudományos szereplők részéről. Egy-egy nagyobb, államilag támogatott fejlesztőközpont körül valódi hazai holdudvart kellene kialakítani.”


Ilyen, később önálló alkotásra képes „holdudvar” jöhet létre az ECOTECH közreműködésével. A Dunaújvárosi Főiskola kezdeményezése nyomán erősödhet a felsőoktatási K+F ipari alkalmazhatósága, másrészt a felsőoktatási intézmény versenyképes munkaerővel láthatja el a piacot.

Címkék