Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Samsung N210: kristályba csomagolt mini masina

Samsung N210: kristályba csomagolt mini masina
Infovilág

Körbevizsgálva a kis gépet, az akkumulátoron akad meg elsőként a szem: alig emelkedik ki a gép síkjából. Az igazi újdonság még sem ez, hanem az, hogy az N210 akár 12 óra hosszat is képes dolgozni; akkujának méretén ez a teljesítmény meg sem látszik.

Bal oldalt találhatóak a táp-, a LAN-, az USB- és a mikrofon- meg fülhallgató-csatlakozók. Nagyjából középütt kapott helyet a nem túl feltűnő szellőzőrács. Véleményem szerint erre az oldalra elfért volna még egy USB-port. Szemből nézve, a gép alsó része felé találjuk az SD/SDHC/MMC kártyaolvasót és pár centire tőle a bekapcsoló gombot (illetve csúszkát). Jobb oldalt, lentről felfelé haladva, először egy kártyaolvasó bővítőhelynek látszó rés, nem sikerült kideríteni a hivatását. Ezután következik két USB-csatlakozó, majd a VGA D-SUB kimenet. Végül pedig egy Kensington notebook-zárhely. Ezt elforgatva függőleges irányba, ugyancsak helyet spórolhattak volna meg a tervezők, minimum két port elfért volna még. A kérdés csak annyi, hogy kellenének-e ezek.

Fontos megemlíteni, hogy nem véletlenül írja a gyártó ultrakönnyűnek: a készülék alig ezer gramm, az akár 12 órás rendelkezésre állás esetén akár ámulatba ejtő.

Felnyitva, elénk tárul a 10,1” hüvelyk átmérőjű WSVGA (1024×600) kijelző. Nem tükröződik,  LED-háttérvilágítású, a kontrasztarányt nagyon jól eltalálták a tervezői. A káva nem túl széles, mégis, mintha kisebbnek látszanék a kijelző, mint amekkora valójában (lehet, ez csak a fehér szín miatt van, ugyanis tesztelésre fehér készüléket kaptunk). Beépített digitális LiveCam-je nagyon szép képeket (jpg) és videókat (wmv) produkál, amit a CyberLink YouCam! mellékelt programjával vághatunk, rajzolhatunk, és számos avatar hozzáadásával színesebbé tehetünk. 

A billentyűzet használata könnyű, a 83 vagy 84 (típusfüggő) billentyű rugózása nagyon jó lett. A gombközök nagyok, emiatt kézre is állna a kalviatúra. Azonban számomra érthetetlen módon az í betű a jobboldali shift mellé került. Kényelmetlen és roppant nehéz megszokni, mert ellentmond az eddig használatos kiépítéseknek. Emellett engem zavart a funkcióbillentyű-kapcsoló FN-gomb kicsi mérete (akkora lett, mint akármelyik betűgomb). A kurzorgombok másodfunkciója a fényerő állítása (fel-le) és a hangerő-szabályozás (jobbra-balra). Az ESC-től az F12-ig olyan szekunder funkciókkal találkozunk egyebek közt, mint a készenléti állapot, Samsung Support Center stb.

A touchpad mellett, bal oldalt található állapotjelző LED-ek kék színükkel hívják fel a figyelmet és tájékoztatnak. A mikrofon is itt kapott helyet, ami nem feltétlen előnyös, mert beszélgetés közben kezünkkel el is takarhatjuk. Ellenben közelebb van a hangforráshoz.

Az akár 12 óra akkuidőről: kipróbáltuk, hogy ennyi időn keresztül folyamatos munka alatt tartva „mennyi az annyi?” Nos, a 12 óra 9,5-re redukálódott. Azonban csak minimális időkre volt magára hagyva a gép. Viszont ennyit egyhuzamban nagyon ritkán dolgozunk akkumulátorról, hiszen előbb-utóbb csak eljutunk egy konnektor közelébe. Azt viszont bizonyíthatom, hogy képes 12 órán át telepről működni, sőt, tovább is, szokványos használattal. Pozitívum, hogy ehhez nem kell hatalmas akku, „csak” az alap 6 cellás).

Létezik olyan netbook, amelyiknek a káváját (a kijelző keretét) nyomva hajtogatjuk a kijelzőt, akkor azt „megérzi” a folyadékkristály. Nos, az erősített Samsung-keretnél nincs ilyen probléma. Legföljebb, ha vasmarokkal tesszük, arra meg most nincs szükség.  

A tapipad (Scroll Scope, flat type) enyhén balra lett pozícionálva, szélessége megegyezik a szóköz billentyűjével. Kicsit „értetlen”, eléggé határozott mozdulatok kellenek a kurzor mozgatásához, viszont rettentő pontos. A gombjai viszonylag hangosak, de nem zavaróan.

A Samsung N210 legnagyobb magassága (az akkumulátorral együtt) 29,1 mm, mélysége 188,9 mm, szélessége pedig 265 mm.

A szerkezet agya egy Intel Atom N450 (1,66 GHz, 667 MHz, 512 KB) processzor, és gyárilag 1 GB memóriával (DDR2 ) érkezik. A grafikus meghajtásról az Intel GMA3150-ese gondoskodik megosztott memóriával. A hangot integrált High Definition chip adja. A hangszórókat a masina aljába építették be, a touchpad alatti rész környékére, oldalanként egy-egy, 3 W összteljesítménnyel. Új fejlesztés a TruSurround XT technológia, valóban szép és telt hangzást ad. Jó hallgatni, többet nyújt, mint amit elvárnánk egy notebooktól. A merevlemez 160 GB-os 5400 fordulatos S-ATA-s adattároló. 10/100-as wlan csatlakozó, és egy 802.11bg/n-es wifi vezérlő gondoskodik a hálózati kapcsolatokról. Emellett fontos alkatrésze a 2.1-es bluetooth adóvevő is.

A következő programokkal érkezik a netbook: AnyPc; Adobe Reader; Easy Battery Manager; Easy Display Manger; Easy Network Manager; Microsoft Works; Easy Resolution Manager; Easy SpeedUp Manager; Microsoft Office Home & Student (sajnos, mindösszes 60 napos lejáratú); Samsung Support Center; Samsung Update Plus.
 
Látható, sok hasznos segédprogram lesz segítségünkre. Az AnyPC „remote PC access” révén egyszerűen kapcsolódhatunk asztali számítógépünkhöz, hogy biztonságosan, könnyedén helyezhessünk át, nézhessünk fájlokat.

A Samsung N210 a minap megjelent a hazai kínálatban. Részletek: 

Címkék